ENERGI

Ekspertutvalg skal vurdere prisfastsettelsen på strøm

Statsminister Jonas Gahr Støre la fram en rekke nye strømtiltak onsdag og kunngjorde samtidig at regjeringen nedsetter et eget utvalg som skal vurdere prisfastsettelsen på strøm.
Statsminister Jonas Gahr Støre la fram en rekke nye strømtiltak onsdag og kunngjorde samtidig at regjeringen nedsetter et eget utvalg som skal vurdere prisfastsettelsen på strøm. Foto: NTB
15. feb. 2023 - 19:12

Et ekspertutvalg skal vurdere hvilke tiltak som kan sikre strømbrukere lavere og mer forutsigbare priser innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen.

– Europa har lagt bak seg et ekstraordinært år med høye og svingende kraftpriser som følge av Russlands militære invasjon av Ukraina. Dette har også bidratt til økte strømpriser i Norge. Derfor nedsetter vi nå et ekspertutvalg som skal se på fordeler og ulemper ved dagens prinsipper for prisfastsettelse på strøm, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Utvalget skal i tillegg se på det pågående arbeidet knyttet til prisfastsettelse i det europeiske kraftmarkedet.

– Nå skal vi se på ulike systemendringer som kan påvirke prisfastsettelsen over tid. Det som skal vurderes, er blant annet et eget prisområde for utenlandskablene, differensiering av spotmarkeder i henholdsvis innenlands forbruk og kraftutveksling, virkemidler for å begrense eksporten når fyllingsgraden i flerårsmagasinene avviker fra median fyllingsgrad og ulike typer avgift for krafttransport, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Det er Sintef Energi-sjef Inge Gran som skal lede utvalget, som skal levere sin rapport til regjeringen innen 15. oktober. Utvalgets øvrige medlemmer vil bli kunngjort i løpet av kort tid, opplyser regjeringen. Partene i arbeidslivet, ved LO og NHO, får anledning til å stille med en observatør hver.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil sikre rekordbevilgninger til Forsvaret i den nye langtidsplanen. Her sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
Les også

Varsler største bevilgning til Forsvaret siden andre verdenskrig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.