KLIMA

Ekspertutvalg mener Norge må ta lederskap for klimaet

Et ekspertutvalg som er nedsatt av flere hjelpeorganisasjoner mener det er nødvendig at noen tar lederskap ved å fremme løsninger.

Utvalgsleder og tidligere klima- og miljøminister Vidar Helgesen etterlyser politisk innovasjon.
Utvalgsleder og tidligere klima- og miljøminister Vidar Helgesen etterlyser politisk innovasjon. Foto: Terje Bendiksby/NTB
24. apr. 2023 - 10:49

– Klimakrisen skriker etter lederskap. Mye av jobben kan gjøres av private investeringer og innovasjon. Men for å utløse disse i stor nok skala, trengs også politisk innovasjon, sier utvalgsleder og tidligere klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Utvalget konstaterer at det dels er svært vanskelig, dels svært tidkrevende, å utvikle nye og velfungerende globale klimafinansieringsløsninger. De mener det er nødvendig at noen tar lederskap ved å fremme løsninger.

«Situasjonen formelig skriker etter lederskap, og dagens geopolitikk skriker etter slikt lederskap fra et land med stor troverdighet og store ressurser. Ingen er bedre stilt enn overskuddsnasjonen Norge til å ta initiativ som akselererer og effektiviserer global klimaomstilling og utvikling», står det i rapporten.

Det er de humanitære organisasjonene Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Caritas og Flyktninghjelpen står bak den nye rapporten som kom mandag formiddag.

I mange land har frykten for Russland og president Vladimir Putin dalt det siste året, viser en ny rapport
Les også

Sikkerhetsrapport: Frykten for Russland daler – klimafrykten øker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.