OLJE OG GASS

Eksperter frykter feildesign på Snøhvit

HAMMERFEST 20070611 Oversiktsbilde av Statoils anlegg på Melkøya for mottak av gass fra Snøhvit-feltet.  Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
HAMMERFEST 20070611 Oversiktsbilde av Statoils anlegg på Melkøya for mottak av gass fra Snøhvit-feltet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Bilde: Bendiksby, Terje
Leif Hamnes
9. jan. 2008 - 08:15

Snøhvit-anlegget er fra før både ett år forsinket og 50 prosent dyrere enn opprinnelig planlagt. En saltvannslekkasje i kjøleanlegget satte i tillegg anlegget ut av spill i november.

Den forventede oppstarten for LNG-produksjon var satt til første halvdel av januar, men er nå justert til et håp om å komme i gang i løpet av måneden, skriver Dagens Næringsliv.

Flaskehals

Uavhengige kilder avisen har vært i kontakt med, peker på flere designmessige problemer ved anlegget som kan skape store utfordringer - og utgifter.

Gassgjennomstrømmingen har aldri vært høyere enn 60 prosent av ønsket nivå under oppstarten i fjor høst. Ekspertene påpeker at en en spesiell type kjølere, "platevarmevekslere", fungerer som flaskehals - og at gjennomstrømmingen av den grunn aldri vil overstige 70 prosent av den kapasiteten StatoilHydro ønsker.

Ekspertene hevder ifølge DN videre at store deler av kjøleanlegget som helhet trolig må byttes ut for å utnytte kapasiteten fullt ut, noe som vil kreve store inngrep i det eksisterende anlegget.

Kan ikke bremse

Problemene med gassgjennomstrømmingen forplanter seg langs gassledningen i Nordishavet, der man er avhengig av høy gjennomstrømming for å unngå væskedannelser.

Gassen kan dermed ikke bremse i takt med anleeggets fart, og må brennes av i fakkelen, noe som sterkt bidrar til Snøhvits belastede miljøstatus.

Kriseteam i gang

StatoilHydro-sjef Helge Lund innrømmer problemene.

- Vi har signalisert en produksjon på 25.000 - 30.000 fat per dag i år, og det tilsvarer ikke full gjennomstrømming, sier han til DN.

Et kriseteam er i gang med å utrede hva som kan gjøres med kjølesystemene, samtidig som et annet team leter etter andre mulige problemkilder ved anlegget.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.