IT

Ekspertenes råd for it-suksess

DUGNAD: Fornyingsminister Rigmor Aasrud (t.h.) får svar på tiltale når hun spør  Microsoft-direktør Hege Skryseth og resten av it-bransjen om hvor regjeringen bør satse for å effektivisere offentlig sektor.
DUGNAD: Fornyingsminister Rigmor Aasrud (t.h.) får svar på tiltale når hun spør Microsoft-direktør Hege Skryseth og resten av it-bransjen om hvor regjeringen bør satse for å effektivisere offentlig sektor. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
12. feb. 2010 - 07:48

It-dugnaden

Fornyingsministeren Rigmor Aasrud inviterer et knippe it-selskaper til en dugnad.

Hun vil ha forslag til hvor i offentlig sektor it-tiltak kan settes inn med størst effekt.

I tillegg har et statssekretærutvalg fra flere departementer begynt å jobbe med den samme problemstillingen.

Et mål er å få stat og kommune til å ta et såkalt «digitalt førstevalg».

– Hvor i offentlig sektor er det størst gevinster å hente ved å sette i gang it-prosjekter?

Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) vil ha et knippe teknologiselskaper med på en dugnad om å finne de rette tiltakene.Digitalt først

Målet er at digitale løsninger skal bli førstevalget fremfor tradisjonelle metoder, såkalt digitalt førstevalg.

Teknisk Ukeblad har tyvstartet og bedt noen selskaper om å komme med sine stalltips.IBM legger samfunnets infrastruktur og begrepet Intelligente transportsystemer (ITS) høyt på listen.

Anders J. Steensen

– Det er et stort potensial i å utnytte teknologi til å lose trafikken gjennom byene i rushtiden. I dag brukes bomstasjonene mest til å sende folk en faktura. Vi kan bruke denne teknologien til å gi bilistene innspill om hvor de bør kjøre for å unngå kø og finne parkeringsplasser, sier adm. direktør Morten Thorkildsen.Microsoft legger vekt på papirmølla.

– Jeg tror det smarteste er å se på saksbehandlerprosessene på tvers av virksomheter, samt automatisering av saksbehandling. Digitalisering skal være mer enn en portal på nettet, mens resten gjøres på gamlemåten på baksiden, sier administrerende direktør Hege Skryseth.Software Innovation er på samme spor.

SI

– Papirløs forvaltning og større grad av automatisert saksbehandling vil gi effekt. Et eksempel er Lånekassens nye nettbaserte system hvor en høy andel saker løses automatisk utifra regler. Saksbehandlere konsentrerer seg om søknader som har avvik, sier adm. direktør Halvor Walla.Telenor advarer mot å tenke for mye teknologi.

– Effektivisering av offentlig sektor handler først og fremst om ledelse, mennesker og endringsvilje. Teknologi er selvfølgelig et fantastisk verktøy for å videreutvikle offentlig sektor, og det er flott at fornyingsminister Rigmor Aasrud ber toneangivende norske teknologiselskaper om råd og ideer. Vi vil likevel understreke at det må begynne med ledelsen og de ansatte i offentlig sektor. Dersom de setter seg tydelige mål og får kraft i endringsprosessene, er det nesten ikke grenser for hvordan teknologien kan understøtte nye arbeidsformer og prosesser. Hvis man begynner med et teknologifokus, er det stor fare for å mislykkes, sier kommunikasjonsdirektør Pål Kvalheim.Netcom mener det offentlige kan kutte kostnader ved å droppe faste installasjoner og satse kun på mobile løsninger for telefon og bredbånd.

– Mobilt bredbånd vil gjøre tilgangen til interne systemer og tjenester lettere for de ansatte uavhengig av hvor de befinner seg. Da er det viktig å satse på neste generasjons mobilt bredbånd, LTE. Her står auksjonen om digital dividende sentralt. Myndighetene må legge opp til en auksjon der de aktørene som satser stort på høyhastighets bredbånd får mulighet til å tilby denne tjenesten også i distriktene, sier kommunikasjonsrådgiver Charlotte Erikstad.Accenture vil rive sperrene mellom offentlige etater.

– Aasrud kan velge ut en håndfull fyrtårntjenester for å vise hvordan samhandling og utstrakt bruk av elektronisk datautveksling på tvers av offentlige etater vil redusere kostnader, øke kvaliteten på tjenestene og forenkle brukernes møte med det offentlige. Folk bør få tilgang til mest mulig informasjon om seg og sine saker ved hjelp av selvbetjeningsløsninger, anbefaler administrerende direktør Nils Øveraas.

Odd Richard ValmotCapgemini mener at Norge bør få en egen it-sjef.

– Denne skal ta seg av utvikling, utrulling og forvaltning av felles elektroniske tjenester og infrastruktur. Og vi trenger økt politisk forståelse for it for å løse fremtidens utfordringer, sier direktør for offentlig sektor, Thor-Christian Lorange.Ergogroups råd er å sette av konkrete penger til it-investeringer.

Espen Zachariassen

– Da kan vi bruke it til å ivareta velferdsnivået. Eksempler er å ta i bruk teknologi som gjør det enklere for flere å bo hjemme lenger, eller sporingsløsninger som gir bedre oversikt over utstyr og personell på sykehus, sier administrerende direktør Terje Mjøs.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.