IT

Ekspert: – Utvilsomt mobilspionasje i Oslo sentrum

Ikke i tvil om mobilovervåking i stort omfang.

Har analysert data: Karsten Nohl, leder av Security Research Labs i Berlin, mener det har foregått omfattende mobilovervåking i Oslo.
Har analysert data: Karsten Nohl, leder av Security Research Labs i Berlin, mener det har foregått omfattende mobilovervåking i Oslo. Bilde: NTB scanpix
NTB NTB NTB
24. juni 2015 - 07:52

Tyske Karsten Nohl, som skal være en av verdens fremste eksperter på mobilovervåking, er ikke i tvil om at dette har foregått i stort omfang i Oslo sentrum.

Tyskeren går uten forbehold god for funnene Aftenposten gjorde under sitt arbeid med å avdekke mobilovervåking gjennom bruk av falske basestasjoner.

Han har analysert datagrunnlaget og analyserapporten det britiske sikkerhetsselskapet Delma har laget for avisen, og som i mars også ble oversendt Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Dette fremstår for meg som en IMSI-fanger. Den oppgir en falsk områdekode, og telefonen nektes tjeneste. Andre kjennetegn passer også med vår erfaring med IMSI-fangere, sier Nohl, som leder Security Research Labs i Berlin.

Les også: Teknologiekspert kritiserer regjeringens mobilvern

Stortinget

Aftenposten skrev i desember i fjor at såkalte IMSI-fangere, som kan overvåke mobiltrafikk, var utplassert flere steder i Oslo – blant annet ved Stortinget, Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementet. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener derimot at det ikke var noen spor etter mobilovervåking.

Etter nye analyser av dataene og målingene skriver Delma i rapporten at «målingene viste at mobilovervåking foregår i Oslo by» og at «rapporten inneholder bevis på monitorering og grunnlaget er ubestridelig».

Sikkerhetsekspertene bak analysen har blant annet jobbet for FN og bistått britisk politi og domstoler i en lang rekke kriminalsaker.

PST-sjef: PST-sjef: – Vanskelig å avdekke overvåkingsutstyret

PST kritisk

PST sier de på generell basis er kritiske til kompetansen til sikkerhetsselskapet Delma.

– PSTs etterforskning har ikke avdekket funn av IMSI-fangere i det innhentede materialet, sier politiadvokat Signe Aalling.

– Vi vil påpeke at innholdet i tidligere mottatte rapporter baserer seg på mangelfullt informasjonsgrunnlag, på feiltolkninger av egne målinger og for lite kompetanse på området generelt, sier Aalling.

Hun legger til at målinger firmaet har gjennomført kun er utført i 2G-nettet, mens det meste av kommunikasjonen i Oslo-området foregår i 3G- og 4G-nettene.

Les også: Hevder Kina vil bygge 42.000 militære droner

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.