BYGG

Ekspert om krankollapsen: – Latterlig amatøraktig

Se videoen.

Bilde: Youtube/Webak1
4. aug. 2015 - 14:00

De ansvarlige bak den stygge krankollapsen i den nederlandske Alphen aan den Rijn på mandag får kraftig kritikk i nederlandske medier.

– Det var svært uprofesjonelt og latterlig amatøraktig. Det ble tatt for stor risiko og bisarre avgjørelser ble tatt. Dette var dømt til å mislykkes, sier kranekspert Richard Krabbendam til Algemeen Dagblad.

Det var under flytting av en bruseksjon fra en lekter at kranene veltet over et boligområde. Tirsdag ble det rapportert at 20 personer ble skadet som følge av hendelsen.

Les også: Her kollapser offshorekranen i vannet med lasten på slep

– Ekstremsport

I videoen (øverst i artikkelen) kan man se den ene kranen velte mot høyre. I forkant av dette kan man også se hele lekteren krenge før uhellet inntreffer.

– Et barn burde vite at plattformen kom til å krenge. Å heise med to kraner på land er i seg selv en risikabel operasjon, fra en flytende plattform kan det være ekstremsport, forklarer Krabbendam.

Selskapet Mourik er ansvarlige for å sette opp broen. De hadde leid inn selskapet Peinemann til å gjøre kranjobben, ifølge NL Times.

I en pressemelding forklarer de at kranoperatørene har jobbet for dem i åresvis, og at de er sjokkert over hendelsen. 

Les også:

– Neppe overlassing

Kranfører gjenom 20 år, Morten Sagflaat i Finn Eriksen Kran & Transport, har sett videoen. Han ønsker ikke å trekke noen konklusjoner, men tviler på at problemet ligger i selve kranene.

– Jeg har neppe noe med overlessing av kranene å gjøre. Kranene man har i dag er så avanserte at det skal litt til å overstyre sikkerhetssperrene som ligger inni de, forklarer han.

Ustabile underlag er det dermed lite man kan gjøre med fra kranen. Dette må ha riktig ballast slik at tyngdepunktet forblir i senter av kranen selv når lasten beveger seg.

– Man skal ikke flytte dette tyngdepunktet spesielt langt før det kan gå galt, påpeker kranføreren.

I videoen under kan du se ødeleggelsene fra gateplan.

Glemte å feste deksler: Glemte å feste dekslene på flymotorene - måtte returnere til Heathrow med motorbrann

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.