FORSVAR

Ekspert: Kan se ut som S-300-missil, som både Ukraina og Russland bruker

Brukes både til luftvern og bakke-til-bakke.

Russisk S300-system på utstilling på et udatert bilde.
Russisk S300-system på utstilling på et udatert bilde. STR
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

To mennesker mistet livet da minst ett missil traff Przewodów, en polsk landsby få kilometer unna Ukrainas grense, tirsdag.

Ulike nyhetsbyråer melder onsdag morgen at amerikanerne heller mot at dette var luftvernmissiler skutt opp av ukrainerne.

Det er også et hendelsesforløp som førsteamanuensis Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen ser på som ganske trolig.

Kan være forenlig med S-300

Hovedbudskapet til Haga er at alle nå må ha is i magen fram til polakkene har rukket å undersøke saken nærmere og kommet med sin konklusjon.

Når det gjelder hva som har skjedd, mener han det er to scenarioer som peker seg ut.

Èn: Det kan være russiske kryssermissiler som har bommet, feilfunksjonert eller blitt skadet av ukrainske luftvernmissiler. To: Det er ukrainske luftvernmissiler som har ramlet ned etter å ha feilfunksjonert eller bommet på målet.

Haga sier at det framstår veldig usannsynlig at dette er et bevisst russisk angrep på Polen. Det er selvfølgelig en tragedie for dem som ble rammet, men det er lite av militær verdi der missilene havnet.

– Derimot ligger det et ukrainsk kraftverk cirka fire mil unna, påpeker Haga.

Når det gjelder hva slags våpen som havnet i Polen, synes han det ut fra bildene som så langt er sluppet, er vanskelig å være for bastant.

– Ut fra bildene jeg har sett så langt, kan nedslagsfeltet være forenlig med andre bilder jeg har sett av nedslag etter S-300, som har relativt stort stridshode. Dette er i utgangspunktet luftvernmissiler som både Ukraina og Russland bruker, og russerne har også tatt dem i bruk i bakke-til-bakke-rolle, sier Haga.

Mer nedtonet fra Polen

Ulike nyhetsbyråer melder onsdag morgen at amerikanerne har indikasjoner på at dette kan ha vært luftvernmissiler skutt opp av ukrainerne.

Det sa USAs president Joe Biden til ledere fra G7, EU og Nato på et hastemøte tidlig onsdag morgen, ifølge NTB, som har det tyske nyhetsbyrået DPA som kilde. Møtet ble holdt bak lukkede dører, og lite har kommet fram fra det som ble sagt der.

Nyhetsbyrået AP kom med en tilsvarende melding på samme tidspunkt. De henviste da til ikke navngitte amerikanske tjenestemenn som uttalte seg på bakgrunn av foreløpige funn.

Polens utenriksdepartement sendte sent tirsdag kveld ut en uttalelse der det het at raketten var russiskprodusert.

Men Polens president Andrzej Duda var forsiktigere da han kommenterte saken. Han sa at man ikke kan vite med sikkerhet hvor raketten kom fra, hvem som skjøt den opp eller hvor den var produsert. Mest sannsynlig var den russiskprodusert, men det gjenstår å få det bekreftet, uttalte Duda.

Nøyaktig hvor mange S-300-systemer Ukraina hadde ved krigens utbrudd, er det vanskelig å finne informasjon om, men det skal ha blitt supplert med minst ett batteri fra Slovakia.

Russland gjennomførte tirsdag nok et massivt missil- og droneangrep, som ifølge Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov i stor grad ble bekjempet med deres luftvern. Ifølge ham skjøt de ned 73 av over 90 kryssermissiler (Kalibr/Kh-101/Kh-55), ti iranskproduserte angrepsdroner (Shahed-131/136) og en Orion-drone.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.