Kinzhal-missiler

Ekspert etter test av nye, russiske missiler: – Det finnes ikke noe forsvar mot dem

Russland har testet et hypersonisk og manøvreringsdyktig missil i Arktis. Et slikt våpen finnes det ikke noe godt forsvar mot for øyeblikket, ifølge en representant for det danske Forsvarsakademiet.

Her er de hypersoniske Kinzhal-missilene montert under russiske MIG-31 under en militærparade i Moskva i mai 2018.
Her er de hypersoniske Kinzhal-missilene montert under russiske MIG-31 under en militærparade i Moskva i mai 2018. (Foto: IKvyatkovskaya / Bigstock)

Russland har testet et hypersonisk og manøvreringsdyktig missil i Arktis. Et slikt våpen finnes det ikke noe godt forsvar mot for øyeblikket, ifølge en representant for det danske Forsvarsakademiet.

  • Forsvar
Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Et hypersonisk missil med navnet Kinzhal har blitt testet av Russland i Arktis. Avfyringen fant sted i november, og det hypersoniske missilet ble sendt av sted fra et russisk MIG-31-fly som fløy over Barentshavet.

Missilet har ifølge mediet Barents Observer en rekkevidde på cirka 2000 kilometer, og det kan komme opp i en hastighet på rundt Mach 12 (cirka 14.000 kilometer i timen) når det avfyres fra et MIG-31-fly.

I tillegg kan Kinzhal manøvrere, og til sammen er de spesifikasjonene med på å gjøre våpenet til et «nasty missil». Det forklarer Karsten Marrup som er sjef ved det danske Center for Luftoperationer ved Forsvarsakademiet.

– Det kan fly svært raskt og veldig langt. I tillegg kan det manøvrere i alle deler av fluktfasen, og det gir forsvarssystemene et stort problem. Så snart noe begynner å manøvrere, er det veldig vanskelig å forsvare seg mot, fordi det ikke er mulig å regne ut hvor man kan skyte det ned.

– Umiddelbart finnes det ikke noe forsvar mot dette missilet. Man kan selvfølgelig bruke noen våpen som man kan ha flaks med, men det er veldig vanskelig å forsvare seg på en fornuftig måte, sier Karsten Marrup.

Les også

Testet i Arktis mot mål på land

Kinzhal-missilet er en variant av det kjente Iskander-missilet. Ifølge Karsten Marrup har våpenet vært brukt av Russland siden 2017, og våren 2018 ble det presentert i en russisk våpenframvisning.

Det er et forholdsvis nytt våpensystem, og derfor videreutvikler Russland det fortløpende, forklarer sentersjefen.

– Det blir testet stadig vekk, og Russland har tidligere meddelt at de har det som en del av sin operative kapasitet, sier Karsten Marrup.

Han tilføyer at missilet opprinnelig ble utviklet som et antiskipsmissil, men ved testen over Barentshavet ble våpenet avfyrt mot mål i et landområde nær russiske Vorkuta, som ligger vest for Uralfjellene og like nord for polarsirkelen. Det var første gang at missilet ble avfyrt under de iskalde temperaturforholdene i området rundt Arktis.

Avfyring fra fly forlenger rekkevidden

Russland har tidligere brukt MIG-31-fly til å sende av sted Kinzhal-missiler, og ifølge Karsten Marrup gjør det våpenet mer effektivt når det blir avfyrt fra et fly, enn hvis det sendes av sted fra bakken.

Det skyldes at et missil selv må generere hastighet og akselerere fra bakken, noe som krever mye energi og som er med på å forkorte rekkevidden.

– En MIG-31 kan fly ganske fort, og hvis missilet avfyres fra et fly som i allerede flyr raskere enn lydens hastighet, så trenger ikke missilet å bruke i nærheten av så mye energi på å komme opp i fart. Dermed blir rekkevidden også lengre, forklarer Karsten Marrup.

I tillegg til Russland arbeider også Kina på sitt eget manøvreringsdyktige og hypersoniske missil. For øyeblikket har det amerikanske forsvaret selv ikke et lignende våpen, men ifølge sentersjefen hos Forsvarsakademiet er det på vei.

Denne artikkelen ble først publisert på Ingeniøren for deres abonnenter og gjøres tilgjengelig for abonnenter av TU Ekstra gjennom vår samarbeidsavtale.

Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå