KLIMA

- Eksos kan gi hjerneskade

Barn som vokser opp med mye trafikkforurensning risikerer å få skader på hjernen, advarer amerikanske forskere.
Barn som vokser opp med mye trafikkforurensning risikerer å få skader på hjernen, advarer amerikanske forskere. Bilde: Thierry CREUX

Det er i hvert fall konklusjonen i en fersk amerikansk undersøkelse som er publisert i februarutgaven av American Journal of Epidemiology.

Som sigaretter og bly

Forskerne mener å kunne påvise redusert intelligens, hukommelse, vokabular og kognitive evner hos barn som eksponeres for tung trafikkforurensning.

– Effekten er i samme skala som for barn som hadde mødre som røyket ti sigaretter om dagen under svangerskapet eller barn som er blitt eksponert for bly, sier forskningsleder Shakira Franco Suglia ved Harvard School of Public Health i Boston til Reuters Health.

Klare funn

Forskerne har undersøkt 202 barn i alderen åtte til elleve år i Boston. De har sammenholdt hvor mye partikkelutslipp de blir utsatt for med resultater av ulike intelligens- og læringstester og korrigert for foreldrenes utdanning og andre forhold.

Ifølge rapporten er funnene klare: De barna som utsettes for mest luftforurensning skåret lavest på disse testene.

Suglia og hennes kolleger mener at dette tyder på at forbrenningspartiklene fra trafikken forårsaker inflammasjoner og oksidative skader på hjernen.

Trenger flere studier

At svevestøv kan gi luftveislidelser og også forårsake hjerte- og karsykdommer er kjent og grundig undersøkt.

Nå anbefaler forskerne ytterligere undersøkelser av hva slags effekt denne typen luftforurensning kan ha på hjernen. For eksempel om dette bidrar til å akselerere hjerneskader som Alzheimers og Parkinsons.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.