OLJE OG GASS

Ekofisk-kontrakt til Singapore

Ekofisk
Ekofisk Bilde: Kjetil Alsvik

Singapore-selskapet Sembcorp Marine skal bygge nytt boligdekk til Ekofisk. Fremtiden for norske leverandører er å bygge i utlandet, men styre hjemmefra, mener Norsk Industri.

Kontrakten som havnet i Singapore er verdt 2,3 milliarder kroner. Boligmodulen, som skal huse 552 oljearbeidere i tillegg til et kommunikasjonssenter og kontrolltårn skal leveres i 2013. Aker Verdal skal bygge understellet til plattformen.

Samtidig som store kontrakter fra norsk sektor havner i utlandet, er norske leverandører aktive ute i verden. I fjor leverte de like mye til utlandet som til det norske markedet. Finanskrisen har ført til færre ordre og større kamp om kontraktene.

– Utfordringen for norske leverandører er å konkurrere med utenlandske som har langt lavere lønnskostnader, sier Runar Rugtvedt i Norsk Energi til Oilinfo.

Rugtvedt, som er organisasjonens fagsjef i olje og gass, har sett en klar tendens blant norske leverandører.

– Vi ser at en god del bygger i utlandet, mens prosjektene styres fra Norge.

Dette er en måte å få ned kostnadene og opprettholde konkurranseevnen.

Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens landsforening (OLF) skryter av norsk leverandørindustri. Han minner om at rundt 70 prosent av kontraktene her hjemme fortsatt går til norske firmaer

– Det imponerende bildet folk flest ikke er klar over, er at norsk leverandørindustri er særdeles konkurransedyktig. Og når vi har en så dyktig industri, er vi avhengige av global konkurranse og gode vilkår, mener Aanes. (©NTB)

Les mer om: