OLJE OG GASS

Ekofisk kan vare til 2050

KAN LEVE LENGE: Ekofisk-feltet kan vare til 2050. Men da må det tunge investeringer til.
KAN LEVE LENGE: Ekofisk-feltet kan vare til 2050. Men da må det tunge investeringer til. Bilde: Kjetil Alsvik
8. mai 2008 - 08:17

Onsdag ble det klart at ConocoPhillips nå sender ut en anbudsinnbydelse for å utvikle og oppgradere installasjonene i Ekofisk-området.

Dette kan være begynnelsen på norgeshistoriens største industriinvestering de neste 10-15 årene på inntil 100 milliarder kroner, melder Stavanger Aftenblad

Til sammenligning er det hittil investert 50 milliarder i Ormen Lange, mens Snøhvit har kostet rundt 60 milliarder.

Utviklingskontrakt

Produksjonen på Ekofisk startet 9. juni 1971, etter at feltet ble oppdaget høsten 1969. Utbyggingen av området har skjedd i flere faser, og nesten 40 år etter oppstarten blir området det viktigste for norsk leverandørindustri.

Forlengelsen av oljevirksomheten på Ekofisk fra 2028 til 2050 har vært under planlegging i en tid, og nå begynner planene å materialisere seg.

– En milepæl. Når kontrakten signeres, går studiene våre over til å bli et prosjekt, sier informasjonssjef i ConocoPhillips, Ingvar Solberg.

Størrelsen i det blå

For første gang vil han bekrefte planene for de enorme utvidelsene på Ekofisk. Men han vil ikke si noe om størrelsen på kontrakten.

– I første omgang er det snakk om en FEED-kontrakt, sier Solberg. Den som får kontrakten skal de neste to årene utvikle konsept og design for utvidelsene på Ekofisk.

Arbeidet vil starte umiddelbart etter at kontrakten er tildelt og vil pågå de neste to årene. Solberg vil ikke si noe om når en plan for utbygging og drift kan bli levert til myndighetene.

Nye brønner bores

Det arbeidet som nå legges ut på anbud, omfatter integrering av en ny boligplattform på Ekofisk-senteret, en ny brønnhodeplattform for Ekofisk-feltet medregnet sjøbunnsrammer for vanninnsprøyting.

Dessuten inngår utbygginger på Eldfisk II i anbudet. Der skal det bygges to nye plattformer, rørledninger og kabler for tilkobling av de nye anleggene til eksisterende Eldfisk-plattformer, går det fram av en pressemelding fra ConocoPhillips.

Revitaliseringen av Ekofisk-området vil også føre til omfattende boring.

Flere kilder har tidligere uttalt til Aftenbladet at det skal bores mer enn 30 nye brønner på Ekofisk Sør. På Eldfisk vil det trolig bli boret 60-70 nye brønner. Dermed vil Ekofisk-området bli det viktigste området for norsk leverandørindustri – 40 år etter oppstarten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.