OLJE OG GASS

Eivind Reiten trekker seg

Eivind Reiten, Hydro / StatoilHydro.
Eivind Reiten, Hydro / StatoilHydro. Bilde: Hydro


Årsaken er mistanken om at Hydros oljedivisjon var involvert i korrupsjon i Libya på 90-tallet.

Korrupsjonssaken ble kjent mandag 1. oktober, dagen StatoilHydro-fusjonen formelt ble satt ut i livet.

I skyggen

Paradedagen ble overskygget av nyheten om at det var mistanke om korrupsjon da tidligere Saga Petroleum forsøkte å komme inn på flere felt utenfor Libya.

Eivind Reiten var sjef for Hydros aluminiumsvirksomhet på den tiden, og skal ikke ah vært involvert i forholdene. Likevel tar han ikke sjansen på at forhold fra hans tid i Hydro skal bli en belastning for det "nye" oljeselskapet.

Eivind Reiten fortsetter som konsernsjef i Hydro.

Ryddig ReitenOlje- og energiminister Åslaug Haga ble orientert før Eivind Reiten innkalte til pressekonferanse klokka 19.00 torsdag kveld. Haga sier at Reiten har opptrådt ryddig.

Reiten selv hevder hardnakket at han ikke er utsatt for politisk press.Han la likevel ikke skjul på at opsjonssaken i sommer og den mulige korrupsjonssaken i Libya har vært belastende.

- Jeg skulle selvsagt gjerne vært begge sakene foruten. Men ingen kan reise tvil om min ryddighet i disse sakene. Hensynet til selskapene har gått foran min egen person, understreket han.ØkokrimSaga Petroleum skal på slutten av 90-tallet, like før Hydro overtok selskapet, ha betalt ca. 60 millioner kroner til et konsulentselskap. Dette kan ha vært korrupsjon. Interne granskinger har ført til at Hydro selv har kontaktet Økokrim med saken

Ettersom Økokrim er kontaktet ville ikke Reiten kommentere fakta i saken.

Han var mest opptatt av at saken skulle bli skikkelig belyst.

– Jeg har vært veldig opptatt av å spille med helt åpne kort i denne saken, sa han.Gransking

Hydro har engasjert advokat Jan Fougner i Advokatfirmaet Wiersholm til å lede en undersøkelse av selskapets tidligere Libya-portefølje. Det amerikanske advokatfirmaet Shearman & Sterling LLP bistår i undersøkelsene.

Reiten understreker at det ikke er satt noen tidsfrist for når det skal konkluderes, men sier at hensikten er å få en rask avklaring.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.