NATURVITENSKAP

Einstein sjekkes

Eksperimentet skal undersøke Einsteins generelle relativitetsteori ved hjelp av niob-dekkede kvartsballer som snurrer 5000 til 10 000 omdreininger i minuttet, svevende i flytende helium inne i en slags termos.

En av Stanford Universitys forskningsprofessorer, doktor Francis Everitt, overvåker prosjektet. - Det er første gang menneskeheten kan gjøre fysikk-eksperimenter i en slik skala, og for dette skylder vi NASA stor takk sier han.

I eksperimentet sjekkes to effekter som Einstein spådde: Den ene tesen er at jordens rotasjon trekker tiden og det nærmeste rommet med seg, slik et foldeskjørt spinner ut og opp når jenta danser; den andre effekten er at jordens masse påvirker lokal tid og lokalt rom slik en bowlingball vil påvirke en madrass du legger den på.

Med et teleskop rettet mot en fjern stjerne vil sondene om bord sjekke ørsmå endringer i spinnretningen til fire roterende gyroskop-baller - de rundeste objekter mennesker har skapt - og gjøre det via det elektrisk ledende yttersjiktet på kvartsballene. Dette skjer fordi den eneste kraften som påvirker ballene vil være gravitasjon.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.