ENERGI

Eide: Russland viktig årsak til europeisk energikrise

At Russland holder tilbake gassvolumer, er en viktig årsak til den europeiske energikrisen, mener klimaminister Espen Barth Eide (Ap).

– Det framstår som et bevisst politisk valg, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide om at Russland ikke leverer mer gass til Europa.
– Det framstår som et bevisst politisk valg, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide om at Russland ikke leverer mer gass til Europa. Foto: Terje Pedersen/NTB
24. jan. 2022 - 10:15

Russland leverer omtrent 40 prosent av EUs gassforbruk, men anklages fra flere hold for å holde tilbake gassforsyninger til Europa. Nå kaster Espen Barth Eide seg på kritikken.

– Det framstår som et bevisst politisk valg, sier Eide om at Russland ikke leverer mer gass til Europa.

Klimaministeren deltok i forrige uke på et uoffisielt ministermøte med EUs klima- og energiministre i Amiens i Frankrike. Politisk og sosial uro forårsaket av rekordhøye strømpriser i Europa og den spente situasjonen ved Ukrainas grenser ulmet i bakgrunnen under møtet.

– Det var mye snakk om Russland, forteller Eide til Klassekampen.

Han mener Russland bruker gassen i et geopolitisk spill, men understreker at Russland ikke har brutt noen offisielle inngåtte kontrakter om gassleveranser til andre land.

– De holder det de har avtalt. Det er viktig å si. Men når det er kjempehøye priser på gass, og du sitter på masse gass, ville ethvert oppegående land tenke at det er en god tid til å selge. Det gjør ikke Russland. Det framstår som et bevisst politisk valg å holde tilbake volumer og sånn sett bidra til de høye energiprisene.

Trass i EUs sluttdato tror olje og Energimister Terje Aasland (Ap) at norsk gass vil ha en framtid i EU - også etter 2050.
Les også

EU er storkunde av norsk gass – nå setter de sluttdato

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.