UTENRIKS

Eide: Dypt bekymret over utviklingen i Midtøsten

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier han er bekymret over utviklingen i Midtøsten etter ubekreftede meldinger om at Israel har angrepet Iran.

Utenriksminister Espen Barth Eide, her avbildet i forbindelse med den årlige sikkerhetskonferansen i München, er bekymret for utviklingen i Midt-Østen.
Utenriksminister Espen Barth Eide, her avbildet i forbindelse med den årlige sikkerhetskonferansen i München, er bekymret for utviklingen i Midt-Østen. Foto: Javad Parsa
19. apr. 2024 - 08:52

– Jeg er dypt bekymret over utviklingen i Midtøsten og rapporter om at Israel skal ha angrepet mål i Iran i natt, sier utenriksministeren til NTB.

Han mener risikoen for en opptrapping av konflikten i regionen er stor.

– Angrepene de siste ukene er en svært alvorlig og farlig forverring av situasjonen, som allerede er svært ustabil. Vi føler med alle som nå lever med frykt og usikkerhet, ikke bare i Iran og Israel, men i hele Midtøsten

Eide sier norske myndigheter fortsatt kun har begrenset informasjon om nattens hendelser men understreker at foreløpige meldinger tyder på at angrepet har vært begrenset til en militær flybase.

Norge har vært i samtaler med partene, flere ledere i Midtøsten og andre sentrale land de siste dagene.

– Det er viktig at dette kommer over i et diplomatisk spor. Denne krisen kan ikke løses gjennom nye bombeangrep, sier Eide, som understreker at Norge har kommet med tydelige advarsler mot en opptrapping.

– Dette må stoppe, og det er viktig at alle krefter blir satt inn på at det. Voldsspiralen må brytes, sier han.

Iran: ingen skader

En høytstående iransk embetsperson sier til nyhetsbyrået Reuters at landet ikke har noen umiddelbare planer om gjengjeldelse mot Israel.

Natt til fredag var det eksplosjoner flere steder i Iran, og anonyme kilder hevet overfor amerikanske medier at Israel hadde gjennomført et angrep på Iran.

– Vi er ikke blitt rammet av et angrep utenfra, diskusjonene går mer i retning av infiltrasjon enn angrep, sier den iranske embetspersonen, som ikke ønsker å bli navngitt, til Reuters.

Iranske myndigheter hevder nattens angrep ikke har forårsaket noen skade, og at eksplosjonene som ble hørt, skyldes iransk luftvern.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.