ARBEIDSLIV

Egger til kamp mot NTNU

MONOPOLETS MAKT: NTNU har tilranet seg monopol på teknisk kompetanse i næringslivet, mener bypatriot Erling Fossen i Oslo Teknopol.
MONOPOLETS MAKT: NTNU har tilranet seg monopol på teknisk kompetanse i næringslivet, mener bypatriot Erling Fossen i Oslo Teknopol. Bilde: ESPEN LEIRSET
Espen Leirset
23. jan. 2006 - 11:24

Fossen har sett seg lei på at sivilingeniørene fra Trondheim har det han kaller «monopol på realfagskompetanse».

– På den ene siden har NTH (Fossen kaller NTNU konsekvent for NTH, red. anm.) fått et monopol på denne typen kompetanse ute i det private næringslivet. Men trondheimsmiljøet scorer svakt i internasjonale kåringer av de beste universitetene, hevder Fossen, som er engasjert av Oslo Teknopol for å jobbe med næringsutvikling i hovedstadsregionen.

«Jævler på å lage broer»

«Det skal rotes godt i støvede arkiver for å finne noen internasjonale undersøkelser som gir NTH heder og verdighet. Riktignok er de noen jævler på å lage broer der oppe i Trondheim, men alle de andre yrkene som er nødvendige for et kommersielt og vellykket produkt er nærmest fraværende.» skriver Fossen i en kronikk han skrevet etter at han ble spurt om å holde et foredrag for det matematisk-naturvitenskapelige fakultetet (MatNat) ved Universitetet i Oslo (UiO) forrige uke. Under foredraget egget han til kamp mot NTNU.

– Jeg erter MatNat for NTH-komplekset deres. Cand. scientene fra Oslo er veldig bevisste på at de ikke er sivilingeniører. De er misunnelig på dette ringbroderskapet, og mangler fellesskapsfølelsen NTH’erne har, påstår Fossen. Han mener at næringslivet har tunnelsyn mot Gløshaugen, og at det er altfor dårlig kontakt mellom industrien og UiO.Monopolets problem

– Det gjør noe med selvtilliten for forskerne når bedriftene ikke er interesserte i det de driver med. Men problemet er sivilingeniører som ansetter sivilingeniører. Dette er monopolets problem, mener Fossen.

– NTH er ikke en gang tilstede på de internasjonale rankinglistene. Siden de er i en monopolsituasjon, trenger de ikke å hevde seg. Det at de rekrutterer hverandre ute i næringslivet, sier ingenting om kvaliteten på utdanningen, kun noe om ringbroderskapet, konstaterer urbanisten som tidvis blir betegnet som rabulist.

– Hvorfor gjør ikke Trondheim det bedre på innovasjon med den kompetansen som finnes i byen? Svaret er at de mangler kompetent kapital, og de er for svake på industridesign, mener Fossen. Han mener at siden så mange sivilingeniører drar fra Trondheim når de er ferdigutdannet, er det industrielle miljøet for dårlig.Ønsker egen utdanning

– To tredjedeler av alle sivilingeniører rømmer Trondheim når de er ferdige. De kommer til Oslo fordi det er her de mest spennende teknologibedriftene blir etablert, sier Oslo-patrioten. Men samtidig er det negativt for Oslo-regionen at det ikke er finnes sivilingeniørutdanning i hovedstaden. Og nettopp her er Fossen ved sakens kjerne.

– MatNat må bli mer orientert mot næringslivet. I samarbeid med Høgskolen i Oslo bør fakultetet etablere en sivilingeniørutdanning i hovedstaden. Det må til for å skape en slagkraftig region, mener han.

Hva synes du? Er Fossen på jordet, eller har han et poeng?

Skriv din kommentar undre her, eller du kan debattere dette på våre nettsider tu.no/debatt

Les også motsvar fra NTNU-professor Einar Johan Aas på tu.no/blogg.