IKT

Egenutviklet radar

EKSEMPEL Førstelektor Arne Bjørk ved Høgskolen i Narvik er i ferd med å utvikle en ny type radar som skal være vesentlig bedre enn dagens sivile radarer.
EKSEMPEL Førstelektor Arne Bjørk ved Høgskolen i Narvik er i ferd med å utvikle en ny type radar som skal være vesentlig bedre enn dagens sivile radarer. Bilde: Terje Næsje

Dersom Bjørk lykkes, vil han kunne presentere en radar uten roterende antenne med 40 ganger bedre ytelse enn tradisjonell radar.

Han baserer utviklingen på fasestyring av de ulike antenneelementene. Det er samme prinsipp som benyttes i avansert militært radarutstyr som kanskje koster flere millioner kroner.

Bjørks radar vil trolig kunne kjøpes for rundt 30 000 kroner. Han ser for seg hurtigbåter som en naturlig første kundegruppe siden denne løsningen gir raskere deteksjon av eventuelle hindringer i leia.Prototyp til høsten

- For å kunne fullføre siste del av utviklingen trenger jeg programvare som har vært alt for kostbar for meg å skaffe på egen hånd. Nå har jeg imidlertid fått hjelp av Forskningsparken i Narvik til å leie inn programvaren, sier Bjørk.

Han forteller at han har hatt kontakt med flere firmaer som har vært interessert i å produsere en slik radar.

- Men det er få som er villig til å satse penger på noe som bare eksisterer på tegnebrettet. Det hele har stått og falt på å få utviklet en prototyp. Så langt har pengemangel bremset hele prosjektet.

- Men nå er vi i gang med å lage en prototyp. Den vil bli produsert ved HiN, og vil være klar i løpet av høsten eller til neste vinter, sier Bjørk. Når prototypen er klar, vil den bli demonstrert for aktuelle partnere.Også overvåking

- En slik radar kan blant annet være et nyttig supplement til overvåkingskameraer. Ved å plasser en radarplate på veggen kan man for eksempel overvåke en port selv om det er mørkt eller er det er tåke. En radar kan som kjent se også i mørket.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.