KRAFT

Efta kritisk til energistøtteordning

Ole K. Helgesen, Truls Tunmo
11. jan. 2008 - 07:08

I høst ble regjeringen tatt på senga av at ESA ikke automatisk ville godkjenne Mongstad-avtalen.

Nå har myndighetene fått de samme problemene med fornybar energi.

Det kan vise seg at støtteordningen ikke er i tråd med EFTAs regelverk for statsstøtte.

Vil granske

– Vi har stilt spørsmål til norske myndigheter omkring dette. Det kan være ting ved ordningen som gjør at vi må se nærmere på den. Men svarene fra myndighetene er ennå ikke blitt vurdert, sier direktør i ESAs direktorat for konkurranse- og statsstøtteordninger, Amund Utne. Han er ikke villig til å utdype nærmere hva som er problematisk med støtteordningen.

Europeiske produsenter

Teknisk Ukeblad har fått tilgang til korrespondansen mellom ESA og norske myndigheter.

I brevene stiller ESA blant annet spørsmål til hvordan de ulike teknologiene og prosjektene skal vurderes og hvordan støtteordningen vil påvirke teknologiutviklingen.

Utelukker andre

–Det virker som om ESA først og fremst er skeptiske til hvorfor de europeiske produsentene av fornybar energi blir ekskludert og at støtten kan bli urettferdig fordelt mellom ulike teknologier og prosjekter. Dessuten stilles det spørsmål til om det er nødvendig at støtten skal gis i 15 år, sier jus-professor ved Universitetet i Oslo, Olav Kolstad.

På tross av de kritiske spørsmålene ESA stiller, mener Kolstad likevel det virker som om organet gir rom for en eller annen form for statsstøtte til fornybar energi.

–Jeg har sett skarpere kritikk enn dette fra ESA tidligere. Men det er tydelig at overvåkningsorganet ikke er fornøyd med den norske støtteordningen slik den er foreslått, sier Kolstad. Han mistenker at problemene skyldes dårlig håndverk fra norske myndigheters side.



Flere måneder

Mange europeiske land subsidierer fornybar energi. Hva er forskjellen med den norske ordningen?

–I Tyskland, for eksempel, er det forbrukerne som betaler en avgift som fordeles direkte til de ulike produsentene av fornybar energi. Pengene er aldri innom statskassen. Det er én viktig forskjell, understreker Kolstad.

Støtteordningen for fornybar energi skulle trådt i kraft allerede 1. januar. Professoren tror det kan ta flere måneder før ordningen eventuelt blir godkjent. – Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det vil ta, men jeg blir overrasket dersom det blir før sommeren, sier han.



Tror på løsning

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Guri Størvold, tror ESA vil godkjenne støtteordningen.

–Det vil overraske oss dersom ordningen ikke blir godkjent. Det er en fornuftig ordning som er i tråd med EØS-avtalen, sier hun.

Når tror du det kan komme en løsning?

–Jeg vet ikke. Det er vanskelig å få beskjed fra ESA om datoer på slike ting. Alt jeg kan si, er at vi håper vi får en avklaring så raskt som mulig.

Størvold avviser at problemene med ESA er en av grunnene til at regjeringen har gjenopptatt samtalene med Sverige om et marked for grønne sertifikater.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.