PRODUKSJON

Effektivisering skaper arbeidplasser

Harde tak i smia ved Kverneland.
Harde tak i smia ved Kverneland. Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen
16. jan. 2006 - 10:28

Undersøkelsen, der 2000 norske bedriftsledere er intervjuet, viser at 56 prosent av næringslivet har gjennomført betydelige effektiviseringstiltak de siste 12 månedene.

Blant bedrifter med mer enn hundre ansatte er andelen hele 80 prosent.

– Et klart flertall av bedriftene i undersøkelsen forventer at tiltakene vil resultere i en økning av antall ansatte på lengre sikt, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Norges forskningsråd.

Like mange ansatte

Så mange som to av tre bedriftsledere oppgir at effektiviseringstiltakene ikke har resultert i en reduksjon av antall ansatte. Det er vinnerbedriftene som omstiller mest.

Hele åtte av ti bedriftsledere sier at effektiviseringen førte til utvikling av nye arbeidsmetoder, og dette gjaldt særlig for bedrifter som forventer å øke bemanningen.

Ny teknologi

59 prosent av bedriftene sier at utvikling av ny teknologi er sentralt i effektiviseringstiltakene. Omstillingsbedrifter skiller seg fra andre bedrifter ved at de har sterkere internasjonale ambisjoner, investerer mer i innovasjon, forskning og utvikling og at de forventer en sterkere vekst i sysselsettingen.

– De fleste bedriftene har lagt vekt på utvikling av ny teknologi og nye arbeidsmetoder i sine effektiviseringsprosesser. Dette er i samsvar med Norges forskningsråds satsing på brukerstyrt forskning, der effektiviseringsprosjekter er et av tre prioriterte områder, sier Hallén.

Effektiv by

På landsbasis har flest Oslo-bedrifter (68 prosent) effektivisert produksjon eller drift det siste året, mens i Sogn og Fjordane (42 prosent) er det færrest bedrifter som har gjennomført slike tiltak.

Bransjemessig ligger industrien på topp (64 prosent), mens transport og kommunikasjon (49 prosent) ligger på bunn.

Undersøkelsen er gjennomført av Perduco for Norges forskningsråd blant et representativt utvalg på 2000 bedrifter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.