FORUM

Effektiv kraftomsetning

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) satte denne våren i gang en evaluering av nettselskapenes rolle i kraftomsetningen. NEKI har deltatt i arbeidet på vegne av norske energibrukere. Vårt utgangspunkt er at kraftomsetningen skal være effektiv og konkurransepreget. Det betyr at omsetningsordningene må være nøytrale .

NEKI mener at det i et fritt marked prinsipielt bør være to fakturaer; en for kraft og en for nettleie. Et nært samarbeid mellom et nettselskap som er et monopol og en konkurranseutsatt kraftleverandør åpner for favorisering av nærstående selskaper innenfor samme selskapsgruppering eller selskaper med samme eier. Det vil i praksis skje på bekostning av andre kraftleverandører som ikke får like gunstige vilkår og opplever derved redusert konkurransekraft.

Dersom NVE likevel vil velge å tillate samfakturering av kraft og nettleie, mener NEKI at netteier må stå for faktureringen. Dersom man skulle la kraftleverandøren forestå fellesfakturering, vil en svært viktig kommunikasjon med netteier bli svekket. Leveringssikkerhet, feilretting, måling og avregning etc. er oppgaver knyttet til det fysiske elnettet som er - og må være - netteiers ansvar.

En god beredskap i vanskelige situasjoner forutsetter en aktiv og god forbindelse mellom netteier og sluttbrukere.

Om nettselskapene får anledning til samfakturering, må det skje etter konkrete regler og likebehandlingsprinsipper slik at ingen kraftleverandør får fordeler fremfor andre.

Sigurd Hvidsten, styremedlem i NEKI

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.