DOKTORGRADER

Effektforsterkere for radiofrekvenser

I arbeidet er det utviklet en praktisk metode for å beregne de termiske egenskapene til transistorene i en effektforsterker.

Disse egenskapene er meget viktige for å kunne redusere størrelse, effektforbruk og pris på effektforsterkere i radiosystemer. Olavsbråten har også utviklet en praktisk metode for å finne de elektriske modellparametrene for en transistor, som trengs for å kunne simulere en forsterker så nært virkeligheten som mulig.

Dette er viktig for å kunne redusere tiden det tar fra idé til et ferdig produkt.

Det fremgår av doktorgradsarbeidet at de elektriske og termiske egenskapene til en effektforsterker må sees i sammenheng for å kunne møte kravene til størrelse, pris, vekt og effektforbruk ved konstruksjon av fremtidens kommunikasjonsutstyr.

Avhandlingen har tittelen «Practical Thermal and Electrical Parameter Extraction Methods for Modelling HBT's, and their Applications in Power Amplifiers / Praktiske metoder for ekstraksjon av termiske og elektriske parametere for modellering av HBT-er, og deres anvendelser i effektforsterkere».

Arbeidet er utført ved Institutt for teleteknikk, NTNU, med førsteamanuensis Kjell Aamo som veileder. Det er finansiert av Norges forskningsråd, Institutt for teleteknikk (NTNU) og EU.

Morten Olavsbråten er sivilingeniør (1993) fra Fakultet for elektro- og datateknikk, Norges tekniske høgskole. Han er ansatt som universitetslektor ved Institutt for teleteknikk, NTNU.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.