FORUM

Effekt av vannkraft og CO2-utslipp

24. juni 2008 - 16:24

ENERGI:I Teknisk Ukeblad 2308 stod det at en Sintef-rapport har konkludert med at mer norsk vannkraft kan føre til at Europa øker kullkraftproduksjonen. Dette er ikke riktig.

For det første handler ikke vår rapport om økt vannkraftproduksjon, og for det andre ville økt vannkraftproduksjon gitt reduserte CO 2-utslipp fra termisk kraftproduksjon. Rapporten vår handler derimot om økt installert effekt i norsk vannkraft, dvs. økt maksimalproduksjonen i en bestemt time. Men mer effekt (MW) i aggregatene gir ikke mer vanntilsig i magasinene, så den totale kraftproduksjonen (MWh) i løpet av et år vil ikke endres mye.

Man kan imidlertid få et endret produksjonsmønster, for eksempel økt produksjon og eksport om dagen når prisene er høye og lavere produksjon og økt import om natten når prisene er lave. Energimessig går dette i utgangspunktet opp i opp. Man kan imidlertid risikere at den økte eksporten om dagen fortrenger europeisk gasskraft, mens den økte importen om natten dekkes av kullkraft. Det er derfor usikkert om det er en miljøgevinst av mer effekt i norsk vannkraft.

Økt fornybar kraftproduksjon (for eksempel mer vannkraft eller vindkraft) vil derimot fortrenge termisk kraftproduksjon (bl.a. kullkraft) og gi reduserte CO 2-utslipp. For øvrig kan det være miljøgevinster av å bruke norsk vannkraft til balansetjenester i andre land (regulerkraft), men dette ble ikke analysert i denne rapporten.

Ove Wolfgang

Forsker EnergisystemerLes mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.