ENERGI

Edelsten fra eksos

15. okt. 2000 - 10:24

I tillegg kan prosessen lage industrielle diamanter. Oppfinnelsen er omtrent så stor som ei vinflaske, og varmer eksosgass fra diesel- og bensinmotorer med mikrobølger slik at temperaturen i kjernen kan bli inntil 5000 kelvin. Det er mer enn tre ganger høyere enn ståls smeltepunkt.

Bryter bindinger

Ved så høy varme bryter molekylære bindinger i gassen sammen, og resultatet blir en plasma av frie ioner. Når de kjøles ned, rekombinerer ionene til mindre skadelige forbindelser. I labforsøk har innholdet av karbonmonoksid, karbondioksid og hydrokarboner blitt redusert med 90 prosent.

– På veien vil nok reduksjonen falle til rundt 70 prosent, sier Elias Siores ved Swinburne tekniske universitet til New Scientist.

Diamantproduksjon

Ulempen ved oppfinnelsen er at den øker antall små karbonopartikler i eksosen. Forskerne har derfor utviklet en metode for å høste karbonet og produsere industriell diamant fra det. Partiklene samles med et elektrostatisk filter, og reagerer med en inert gass som på forhånd er ionisert ved hjelp av mikrobølger. Dette resulterer i en flyktig væske som sprayes på en glassoverflate, slik produseres industriell diamant. Den kan tenkes brukt til beskyttelse for linser, CDer, kunstige hofteledd og elektroniske komponenter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.