INDUSTRI

EADS skal overvåke norsk industri

11. mars 2010 - 13:44
Vis mer

OSLO: EADS er et av verdens største luftfarts- og forsvarsindustriselskaper. Konsernet har 36 kontorer rundt om i verden, og snart ett i Norge. Det åpner offisielt i Oslo i neste uke.

– Vår strategi er avhengig av lokal tilstedeværelse. Kontoret blir som et slags radarsystem, der vi konstant ser etter nye forretningsmuligheter, ny teknologi som både har hold i seg og som passer inn i vår portefølje, sier Hans J. Lüken som er direktør for EADS Norway til Teknisk Ukeblad.



Gjenkjøpsforpliktelser

EADS har sikret seg lokaler som sømmer seg for et gigantkonsern med over 118.000 ansatte. Foreløpig har Lüken det luftige kontoret høyt over Aker Brygge for seg selv, men sjefen tror det på sikt kan komme ytterligere 4-6 ansatte.

Han sier at EADS ønsker å globalisere sine aktiviteter, og for dem handler det ikke bare om store land som Kina, India og Brasil – men også Europa.

I øyeblikket kjøper EADS utstyr, tjenester og materialer for 28 millioner euro i året i Norge av oppunder 20 forskjellige bedrifter.

Noe er gjenkjøp som følge av at datterselskapet Eurocopter er største eier i NHIndustries som skal levere fregatt- og kystvakthelikoptrene NH-90. I tillegg til NH-90 deltar Eurocopter dessuten med sitt EC225 i konkurransen om å levere det neste redningshelikopteret til Norge.

I tillegg inngikk EADS og det norske Forsvarsdepartementet i fjor sommer en avtale som gjør at EADS kan bokføre verdien av kjøp de gjør nå for framtidige gjenkjøp.

– Men det er viktig å få fram at vår satsing skyldes mer enn gjenkjøpsforpliktelser. For eksempel sto halvparten av omsetningen vår i Norge i 2008 fra EADS Astrium. Dette var ikke kjøp vi var nødt til å foreta, men noe vi valgte fordi norske selskaper leverte best teknologi og pris. Så for oss er etableringen av et norgeskontor langsiktig og strategisk, understreker Lüken.

– Vi ønsker å bli en integrert del av norsk industri, sier Lüken.



Døråpner og oversetter

En av hans oppgaver blir å gå kartlegge og møte industrien her til lands.

– Jeg leter etter de innovative selskapene som kan by på banebrytende teknologi, noe både EADS og høykostlandet Norge trenger. Det er definitivt en av mine oppgaver å bidra som mellommann og en oversetter til «EADS-språk», sier EADS-sjefen.

I fjor inngikk vant Nammo på Raufoss tidenes største romkontrakt i Norge med motorkomponenter til Ariane-bæreraketter for 150 millioner kroner. Også Kongsberg har siden starten av Ariane 5-programmet levert utstyr og tjenester for godt over en halv milliard kroner.

Lüken påpeker at EADS-satsingen i Norge langt fra bare er militær. Eksempelvis peker han ut den isfrie Nordvestpassasjen og overvåkingsutfordringer i Arktis som noe han vil følge opp.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.