IKT

E-torget kommer

1. nov. 2001 - 17:49

Målet er å være operativ med et 20-tall pilotbrukere i løpet av første kvartal i neste år. Disse pilotbrukerne har et samlet årlig budsjett for driftskjøp på mer enn 30 milliarder kroner i året. I løpet av annet kvartal 2002 skal tjenesten være operativ for alle.

Effektiv salgskanal

Ansvaret for gjennomføringen ble lagt til et eget programsekretariat i Statskjøp, en avdeling i Statens forvaltningstjeneste. – Markedsplassen kan bli en effektiv salgskanal for næringslivet mot offentlig sektor, sier prosjektleder André Hoddevik i Statens forvaltningstjeneste.

Det overordnede målet for programmet er at e-handel i offentlige innkjøp skal bidra til å redusere innkjøpsrelaterte kostnader og øke kvaliteten i anskaffelsesprosessene. Hovedtanken er at de ansatte skal bruke mer tid til tjenesteyting, altså det som er kjerneaktiviteten, og mindre tid til administrasjon, hevder Hoddevik.

Rammeavtaler

Markedsplassen blir både en informasjonskanal og et bestillingsverktøy for de forskjellige offentlige virksomheter. Gjennom rammeavtaler inngått sentralt, i den enkelte etat, regionalt eller lokalt, vil brukerne få bedre avtalevilkår.

Målet er at halvparten av alle handelstransaksjoner og 20 prosent av alle innkjøpskostnader i den enkelte offentlige virksomhet skal gjøres via e-handel mot slutten av 2003. – Potensialet er stort. Offentlig sektors innkjøp til drift utgjorde i 1999 ca. 85 milliarder kroner, sier Hoddevik.

Nettbasert

Operatørene av tjenesten skal få sine inntekter på ulike måter, enten i form av brukerbetaling, ved en abonnementsavgift eller en kombinasjon av begge.

Det skal lages en nettbasert innkjøpsløsning med blant annet bestillingsfunksjonalitet og muligheter for integrasjon med den enkelte virksomhets interne økonomisystem.

Minimumskravet for å ta markedsplassen i bruk, både blant kjøpere i offentlig sektor og leverandører, er at de har tilgang til en PC med internett og en nettleser av nyere dato, sier Hoddevik.

Besparelser

Ved at det offentlige stiller ensartede krav til hvordan e-handel skal drives hos sine leverandører, mener Hoddevik at det skal være mulig både for brukerne og leverandørene å redusere kostnadene.

Prosjektlederen tror at leverandører til offentlig sektor kan oppnå gevinster ved at de får større salgsvolumer gjennom rammeavtalene som er inngått. De får mulighet til å redusere sine transaksjonskostnader gjennom integrasjon med markedsplassen, og ved at kostnadene ved å kvalifisere seg som leverandør til offentlig sektor blir redusert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.