IT

E-signatur for hele Europa

I MÅL: Med norske Difi i spissen har Europa kommet i mål med å samkjøre elektronisk signatur mellom landene.
I MÅL: Med norske Difi i spissen har Europa kommet i mål med å samkjøre elektronisk signatur mellom landene. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
15. feb. 2011 - 07:29

Muligheten til å signere avtaler elektronisk over nettet har stått høyt på ønskelisten til EØS-landene de siste seks årene.

Hvert land har sine løsninger for e-ID og elektronisk signatur, men det har til nå vært en hodepine å få dem til å fungere sammen over landegrensene.Signert

Nå har det norske Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) signert en avtale med polske Unizeto om elektronisk signatur av offentlige anskaffelser over hele Europa.

Løsningen går inn i det europeiske ehandels-prosjektet Pan-European Public Procurement Online (Peppol), som ledes av Difi.

Unizetos løsning er i stand til å verifisere de ulike nasjonale e-signaturene, slik at offentlige kunder og private leverandører i ulike land kan gjennomføre anbudskonkurranser og inngå juridisk bindende kontrakter over nettet.

Spanderer eID på kommuneneSjekker gyldighet

– Den polske løsningen fungerer på den måten at partene signerer med hver sin elektroniske løsning, mens Unizeto sjekker gyldigheten til signaturene og at de har høyt nok sikkerhetsnivå. Dermed kan partene etablere tilstrekkelig tillit til signaturene, forklarer seniorrådgiver Jon Ølnes ved det nasjonale e-ID-programmet hos Difi.

Tre leverandører kom med tilbud på en løsning, blant dem en norsk og en italiensk.

Parkerer både BankID og BuypassPolsk mest utbredt

– Vi gikk for den polske, siden Unizetos løsning dekker de fleste eID-er i Europa. Blant annet i det tidligere Øst-Euopa, sier Ølnes.

Når det offentlige i dag legger ut oppdrag eller anskaffelser på anbud, kommer det i første rekke tilbud fra leverandører i eget land.

BankID skviset ut av eIDMer konkurranse

Det er ventet at elektronisk signatur skal gjøre det enklere for leverandører å delta i anbudskonkurranser i alle de europeiske landene.

– For EU har dette vært spesielt viktig å få til, som en del av arbeidet med å etablere det indre markedet. At e-signaturer ikke har virket over landegrensene har vært en av de største hindringene for offentlig e-handel på tvers av medlemsstatene. Den løsningen Unizeto tilbyr, er den viktigste komponenten for å løse dette problemet, sier Ølnes til Teknisk Ukeblad.E-signerte kontrakten

Og løsningen er såpass klar at da Difi og Unizeto signerte kontrakten var det ikke behov for at partene møttes fysisk.

Avdelingsdirektør Dag Strømsnes signerte med sitt smartkort fra Buypass i Oslo, mens Unizetos administrerende direktør Andrzej Bendig-Wielowiejski signerte med sin polske e-ID i Polen.

Signaturene ble deretter sjekket med selskapets tjeneste, som kunne bekrefte at begge signaturene er gyldige og har tilstrekkelig kvalitet.Avdelingsdirektør Dag Strømsnes, avdeling for offentlige anskaffelser, Difi, signerte avtaleom e-signatur med polske Unizeto med smartkort og pc i Oslo.
SPARTE: Avdelingsdirektør Dag Strømsnes ved avdeling for offentlige anskaffelser hos Difi kunne spare seg for en flytur til Poen da han signerte avtale om e-signatur med polske Unizeto. Foto: Guro Aardal Hagen/Difi Difi

Tre år

Kontrakten med Unizeto løper frem til Peppol-prosjektet er ferdig i 2012. Deretter kan den fornyes med hvert enkelt land i tre år fremover.

Verdien på kontrakten er 187 000 euro - snaut 1,5 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.