ROMFART

Dytter vekk asteroide for 3,7 millioner

TO DELER: Don Quixote skal bestå av to farkoster, et frakteskip kalt Sancho (ridderens væpner) og en "impactor". Denne siste skal styrtes inn i asteroiden i 36 000 km/h. Sancho vil fra avstand overvåke smellet og skal sjekke steinens bane etter sammenstøtet. Så er det bare å håpe at smellen ikke knuser steinen til hundre mindre, som så kræsjer inn i vår blå planet.
TO DELER: Don Quixote skal bestå av to farkoster, et frakteskip kalt Sancho (ridderens væpner) og en "impactor". Denne siste skal styrtes inn i asteroiden i 36 000 km/h. Sancho vil fra avstand overvåke smellet og skal sjekke steinens bane etter sammenstøtet. Så er det bare å håpe at smellen ikke knuser steinen til hundre mindre, som så kræsjer inn i vår blå planet. Bilde: QUINETIQ
Stein Bekkevold
12. sep. 2006 - 11:11

Tanken er å skissere bygging av en satellitt med en kraftig rakettmotor, og bruke konstruksjonen til å dytte asteroiden ut av banen, vekk fra kollisjonskursen med jorden.

Britene har sikret seg 450 000 Euro (3,7 mill. kroner) til utviklingen.

Umulig kamp

ESA (European Space Agency) skal tidlig i 2007 vurderes forslaget til en ekspedisjon, som treffende nok er kalt Don Quixote. Det skriver QuinetiQ i en melding.

Om ESAgodkjenner planene skal organisasjonen så utlyse kontrakter for bygging av systemet.

Deretter skal det testes på en asteroide som garantert ligger i en helt annen bane. Det ville jo være ille om ESA’s forsøk skulle resultere i at man dytter en til nå ufarlig asteroide inn i en katastrofebane.

1000 mill. tonn

Noen asteroider passerer ubehagelig nær vår klode.

En stein på 500 meters diameter heter Apophis og veier rundt 1000 millioner tonn. Den vil i 2029 passere bare 30 000 kilometer unna oss.

Dette er likevel ingen katastrofe, det kan sammenlignes med at en mygg passerer ditt øre i full fart.

Lettere med lotto

Men skulle asteroiden falle inn i et gravitasjonshull, så kan den få en annen og langt farligere bane, med kurs rett mot oss.

Men frykt ikke: Muligheten for at dette skal skje er ørliten, bare 1:6250; det er altså 99,98 prosent sjanse for at den bommer.

Les mer om: