Dytter fram cruise og isbrytere

NY GIGANTBESTILLING: Royal Caribbeans har bestilt nok et skip fra Aker Yards. Her er første skip i klassen Freedom of the Seas, bygget ved tidligere Aker Kværner i Finland. (Bilde: Royal Caribbean)
(Bilde: Peter Tubaas - Corporate Communications - Norway)

ABB har i løpet av kort tid sanket flere kontrakter med store rederier.

ABB har 1900 ansatte i Norge. Rundt 45 prosent av verdien i kontraktene gjelder den norske delen av selskapet som har spesialisert seg på leveranser til offshorefartøyer og LNG-skip. Oppdragene går ut på å utruste 14 nye skip med framdrifts- og kraftsystemer fra 2006 til 2008.

Energisparing

– Vi gleder oss over at rederier i både Europa og Asia fortsatt har stor tillit til ABB, sier viseadministrerende direktør Rune Finne.

Han mener ABB-teknologien hjelper kundene til å øke produktiviteten. -Samtidig sparer rederiene energi i den stadig voksende flåten av maritime fartøyer på verdensbasis, sier Finne, som leder ABBs virksomhet innen automasjon i Norge.

Cruise og is

Blant ordrene finnes framdriftssystemet til Royal Caribbeans tredje Freedom Class-fartøy og framdriftssystemer til fire isbrytende redningsfartøy som skal operere i Kaspihavet for AGIP.

Disse bygges av Gdansk Ship Repair Yard i Polen. ABB har også skrevet kontrakt med Rolls Royce om levering av elektriske framdriftssystemer til to av deres nye Rolls Royce 776 forsyningsskip som bygges for Island Offshore.

I tillegg kommer framdriftssystemer og kraftgenerering til ett boreskip for Stena Drilling Ltd i Sverige samt til en halvt nedsenkbar dypvanns borerigg for Eastern Drilling.

ABB lister opp kontraktene slik på sine hjemmesider :

  • Tre 14 MW Azipod enheter, én stasjonær og to manøvrerbare til Royal Caribbeans tredje Freedom Class-fartøy, som skal bygges ved Aker Finnyards i Finland. ABB leverer også en marin kraftstasjon bestående av seks generatorer, tavle, fire baugmotorer og 18 transformatorer.
  • Leveranser av elektriske framdriftssystemer til en slepebåt, med opsjon på ytterligere en båt, som skal bygges av Aker Langsten for Island Offshore i Norge.
  • Levering av komplette elektriske framdriftssystemer til fire isbrytende redningsfartøy som bygges av Gdansk Ship Repair Yard, Remontowa SA, i Polen. Disse skal operere i det kaspiske hav for AGIP.
  • Leveranser av komplette elektriske framdriftssystemer til to innovative Px105 forsyningsskip for Ulstein Verft AS i Norge, som bygger skipene på oppdrag fra Bourbon Offshore Norway.
  • Kontrakt med Rolls Royce om levering av komplette, elektriske framdriftssystemer til to av deres nye Rolls Royce 776 forsyningsskip, som bygges for Island Offshore.
  • Kontrakter fra Samsung Heavy Industries Co. Ltd i Korea om leveranser til fire nye fartøyer med opsjon på ytterligere to. ABB leverer førsteklasses diesel-elektriske framdriftssystemer for to 155.000 m3 båter for frakt av flytende naturgass til AP Mö ller. ABB vil også levere elektriske framdriftssystemer, kraftgenerering og -forsyning til ett boreskip, med opsjon på ytterligere ett fartøy for Stena Drilling Ltd i Sverige, samt til en halvt nedsenkbar dypvanns borerigg, med opsjon på ytterligere ett fartøy, for Eastern Drilling.


AKontraktene har samlet verdi på over 500 millioner kroner.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå