PRODUKSJON

Dytter fram cruise og isbrytere

NY GIGANTBESTILLING: Royal Caribbeans har bestilt nok et skip fra Aker Yards. Her er første skip i klassen Freedom of the Seas, bygget ved tidligere Aker Kværner i Finland.
NY GIGANTBESTILLING: Royal Caribbeans har bestilt nok et skip fra Aker Yards. Her er første skip i klassen Freedom of the Seas, bygget ved tidligere Aker Kværner i Finland.Bilde: Royal Caribbean

ABB har i løpet av kort tid sanket flere kontrakter med store rederier.

ABB har 1900 ansatte i Norge. Rundt 45 prosent av verdien i kontraktene gjelder den norske delen av selskapet som har spesialisert seg på leveranser til offshorefartøyer og LNG-skip. Oppdragene går ut på å utruste 14 nye skip med framdrifts- og kraftsystemer fra 2006 til 2008.

Energisparing

– Vi gleder oss over at rederier i både Europa og Asia fortsatt har stor tillit til ABB, sier viseadministrerende direktør Rune Finne.

Han mener ABB-teknologien hjelper kundene til å øke produktiviteten. -Samtidig sparer rederiene energi i den stadig voksende flåten av maritime fartøyer på verdensbasis, sier Finne, som leder ABBs virksomhet innen automasjon i Norge.

Cruise og is

Blant ordrene finnes framdriftssystemet til Royal Caribbeans tredje Freedom Class-fartøy og framdriftssystemer til fire isbrytende redningsfartøy som skal operere i Kaspihavet for AGIP.

Disse bygges av Gdansk Ship Repair Yard i Polen. ABB har også skrevet kontrakt med Rolls Royce om levering av elektriske framdriftssystemer til to av deres nye Rolls Royce 776 forsyningsskip som bygges for Island Offshore.

I tillegg kommer framdriftssystemer og kraftgenerering til ett boreskip for Stena Drilling Ltd i Sverige samt til en halvt nedsenkbar dypvanns borerigg for Eastern Drilling.

ABB lister opp kontraktene slik på sine hjemmesider :

  • Tre 14 MW Azipod enheter, én stasjonær og to manøvrerbare til Royal Caribbeans tredje Freedom Class-fartøy, som skal bygges ved Aker Finnyards i Finland. ABB leverer også en marin kraftstasjon bestående av seks generatorer, tavle, fire baugmotorer og 18 transformatorer.
  • Leveranser av elektriske framdriftssystemer til en slepebåt, med opsjon på ytterligere en båt, som skal bygges av Aker Langsten for Island Offshore i Norge.
  • Levering av komplette elektriske framdriftssystemer til fire isbrytende redningsfartøy som bygges av Gdansk Ship Repair Yard, Remontowa SA, i Polen. Disse skal operere i det kaspiske hav for AGIP.
  • Leveranser av komplette elektriske framdriftssystemer til to innovative Px105 forsyningsskip for Ulstein Verft AS i Norge, som bygger skipene på oppdrag fra Bourbon Offshore Norway.
  • Kontrakt med Rolls Royce om levering av komplette, elektriske framdriftssystemer til to av deres nye Rolls Royce 776 forsyningsskip, som bygges for Island Offshore.
  • Kontrakter fra Samsung Heavy Industries Co. Ltd i Korea om leveranser til fire nye fartøyer med opsjon på ytterligere to. ABB leverer førsteklasses diesel-elektriske framdriftssystemer for to 155.000 m3 båter for frakt av flytende naturgass til AP Mö ller. ABB vil også levere elektriske framdriftssystemer, kraftgenerering og -forsyning til ett boreskip, med opsjon på ytterligere ett fartøy for Stena Drilling Ltd i Sverige, samt til en halvt nedsenkbar dypvanns borerigg, med opsjon på ytterligere ett fartøy, for Eastern Drilling.


AKontraktene har samlet verdi på over 500 millioner kroner.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.