IKT

Dystre tall

Driftsunderskuddet før skatt ble for kvartalet 5,8 milliarder svenske kroner. Det gir til sammen et underskudd på 16 milliarder svenske kroner. I fjor viste tallene et overskudd på 16,8 milliarder for samme periode. Omsetningen i tredje kvartal endte på 54,6 milliarder svenske kroner.

Dette er 19 prosent lavere enn i samme periode året før. Dette har ført til at styreleder Lars Ramqvist trekker seg. Han etterfølges av tidligere Electrolux-sjef Michael Treschow.

Lyspunkter

Ericssons norske virksomhet hadde i årets ni første måneder en samlet omsetning på drøyt 1,5 milliarder norske kroner. Dette er vel 20 prosent lavere enn i samme periode i fjor. Sammenligningen med fjorårets omsetningstall er korrigert for salget av virksomhetsområdet components. Programmet for kostnadsreduksjoner har imidlertid gitt en tilsvarende reduksjon i driftskostnadene.

Den svakere etterspørselen etter mobiltelefoner, fastnett- og bedriftsløsninger har fortsatt inn i tredje kvartal. Lyspunktene er imidlertid at omsetningen av mobil infrastruktur og innen utviklingsvirksomheten er høyere enn i fjor, sier administrerende direktør Tor Ø. Frydenberg.

Ericssons norske virksomhet har så langt ikke måttet gå til oppsigelser, men alle nyansettelser er stilt i bero, og bruken av eksterne konsulenter er kraftig redusert.

God start

Salgsutviklingen for mobiltelefoner har vært katastrofalt dårlig for Ericsson – minus 45 prosent hittil i år. Men fra 1. oktober i år inngår denne virksomheten i det nye, felles mobilkonsernet Sony Ericsson Mobile Communications.

Selskapet har som mål å bli nummer én innen mobile multimedieprodukter i løpet av tre til fem år. Og selskapet skal være lønnsomt fra dag én.

Det første produktet som markedsføres av Sony Ericsson heter T68. Produktet lanseres riktignok fremdeles under merkenavnene Ericsson og Sony. Først neste år er ny logo og design på plass.

T68 har fått en helt ny design, fargeskjerm og en joystick-lignende knapp som gir en langt mer betjeningsvennlig telefon enn Ericssons tidligere modeller. T68 markedsføres som telefonen som har alt. GPRS gjør det mulig å sende og motta digitale bilder og data av høy kvalitet, Bluetooth- og høyhastighetsteknologi sørger for at man kan surfe på internett og kommunisere med andre trådløse innretninger raskt og enkelt.

Telefonen har en lang rekke funksjoner fra vekkerklokke, kalender, adressebok og spill til e-post, chatfunksjon, utvidet stemmestyring, WAP-tjenester og MMS (Multimedia Messaging Service). Dette er en internasjonalt akseptert standard som gjør det mulig for brukere av avanserte mobiltelefoner å sende meldinger fra mobiltelefonen med tekst, bilder av høy kvalitet, animasjon og lyd. Bildene kan for eksempel være digitale bilder tatt på stedet og sendt i sanntid via internett eller til andre mobiltelefoner.

Telefonen representerer et trendskifte hos Ericsson og inneholder all den teknologi industrien kan tilby i dag, sier produktsjef Mats Nevelius hos Sony Ericsson Mobile Communications i Norge. Den nye telefonen er liten og veier bare 85 gram. Telefonen har innebygd antenne og en åtte linjers fargeskjerm.

Les mer om: