SAMFERDSEL

Dyrt vedlikehold ikke tilstrekkelig

6. juli 2000 - 14:32

Materiellteknologisjef Winfried Unger i NSB har satt sammen en gruppe med ekstern ekspertise som går grundig gjennom akselbruddet på Signaturtoget. Han har en mistanke om at feilen ligger hos leverandøren – men dette er det umulig å avgjøre før laboratorieresultatene fra Veritas foreligger.

– Det foregår flere aksjoner for å sjekke om de allerede meget korte intervaller må justeres. Vi må også vurdere om ADtranz i ytterste konsekvens må bygge om boggiene.

NSB undersøker akslingene med virvelstrøm etter intervaller på 100.000 km og med ultralyd etter 400.000. Dette kan vi ikke leve med, det blir meget dyrt og krevende. På annet materiell bruker vi 1,2 millioner kilometers intervaller.

Flytogene styrer sitt vedlikehold med datasystemet Maximo. Signaturtoget styres med et annet verktøy.

Grunnen til at flytogene slapp så raskt ut på skinnene igjen er flere. Siden de har gått lenger, har de allerede vært gjennom undersøkelse med ultralyd. Det er ikke utført på Signaturtogene – fordi dette serviceintervalllet ikke er oppnådd ennå. Men akslene er sjekket med ultralyd av leverandør.

Akslene på Signaturtogene får større belastning enn flytogene på grunn av krengingen og høyere kurvehastigheter.

Akslene beregnes separat for hver enkelt togtype – Signaturtogenes aksler og materialer er tilsvarende de som benyttes på de svenske X2000, som har hatt et par akselbrudd.

Etter det Teknisk Ukeblad erfarer er selv de krappeste kurvene såpass slake at gnisningen mellom hjul og skinner ikke gir noen stor ekstra påkjenningen på akslene. Men dette kan ha betydning på hjulslitasjen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.