KRAFT

- Dyrt og ekstremt ineffektivt

Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken.
Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken. Bilde: Mona Strande
Trond Gram
25. feb. 2010 - 16:54

Statnett-sjef Auke Lont ønsker at reservegasskraftverkene som ble kjøpt inn for 2,3 milliarder kroner skal kunne startes i løpet av et par timer dersom situasjonen skulle tilspisse seg ytterligere. Snart går en søknad fra Statnett til Olje- og energidepartementet for å øke beredskapen.

Dette får leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, til å se rødt. Han påpeker at det ikke Det en krise at strømmen koster mer enn normalt.

- Terje Riis-Johansen og Erik Solheim bør si et klart og tydelig nei til dette. Disse kraftverkene er ekstremt forurensende, både av CO2 og nitrogenoksider. De slipper ut mer nitrogenoksider i løpet av sin korte driftstid enn gasskraftverket på Kårstø gjør på et helt år, sier han til Teknisk Ukeblad.

Forurenser mye

Han viser til at de to mobile gasskraftverkene er ekstremt ineffektive og gir mye forurensning for mye penger.

- Det er dyr kraft og koster mellom to og fire kroner per kWh. De som ønsker å sette i gang mobile gasskraftverk på Mørekysten har ikke skjønt mye. Dette er en måte å sikre forbrukerne i Midt-Norge en dyr strømregning, sier han.

Ifølge Haltbrekken er det et tiltak som ville gitt effekt, og som forbundet foreslo allerede i 2006, og det er en skikkelig kraftsatsing på energieffektivisering i regionen.

Varig effekt

- Det ville vært et tiltak som hadde gitt varig effekt og som er bra for miljøet, sier han.

Haltbrekken viser til at regjeringen har vært villig til å bruke 2,4 milliarder kroner på de to gasskraftverkene og nå forventer han at man blar opp like mye til energieffektivisering.

Kan spare 1TWh

- De 70 millionene som Enova driver og fisler med til pelletskaminer er på langt nær nok, sier Haltbrekken.

Naturvernforbundets egne utregninger viser at det er mulig å spare over 1 TWh bare i husholdningene i Midt-Norge. Det er mer enn de mobile gasskraftverkene kan produsere i løpet av et år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.