PRODUKSJON

Dyrt er ikke dårlig

- Folk kaster penger ut av vinduet når de kjøper billige elektromotorer, hevder markedssjef Børje Larsson hos Component Service i Drammen.

Han er rask med å legge til at dette gjelder motorer som har en årlig driftstid på 4000 timer og mer.

- Hvis du har en motor som bare går en time eller to om dagen, vil det selvsagt lønne seg med en billig motor, sier han. Component Service er norsk agent for Weg elektromotorer. Motorer fra Weg er i toppen med hensyn til virkningsgrad, det viser en test utført av energimyndigheten i Sverige.

Larsson viser til at en 55 kW topolet motor kan ha 30 prosent høyere innkjøpspris enn en rimelig motor. Den rimelige motoren kan ha en virkningsgrad på 93,4 prosent, mens den dyrere har virkningsgrad på 95,2 prosent.

- Basert på en årlig driftstid på 8000 timer og en strømpris på 50 øre/kWh, vil du på under to år ha spart inn merinvesteringen, hevder han. - Basert på en levetid på 15 år, vil nettobesparelsen bli på 915 prosent. Med en strømpris på 30 øre/kWh vil du begynne å spare penger etter tre år, legger han til.

Larsson forteller at industrien begynner å bli interessert i problemstillingen. Derfor vil de nå legge slike motorer på lager. (kas)

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.