NYETEKNOLOGIER

Dyrker hud av celler

Stein Bekkevold
27. okt. 2006 - 13:13

Så fort nok hud har blitt dyrket, altså når tilstrekkelig antall celler har delt seg og vokst sammen, kan hudstykket med ramme monteres på kroppen og dekke over brannsår og andre åpne skader.

Det som får cellene til å gro fort og presist er riktige næringsstoffer, og påtrykket stimulanse i form av laveffekts elektrisitet. Cellesjiktet er bare 200 my tykt.

Slutt på smerte

Storbritannias bioteknikkmiljø er Europas største og har et ”center of excellence” ved universitetet i Manchesters School of Chemical Engineering & Analytical Science ( CEAS).

- Tiden er straks moden for fullskala bruk. I fremtiden vil vanskelige, smertefulle og langvarige transplantasjoner være en saga blott, sier Dr. Gerard Markx, en av hovedmennene bak den nye teknologien.

Også leukemi

Tekniken er også utviklet for å dyrke hematoner. Dette er de legemene i beinmarg, blodvæske og lymfesystem som sørger for å holde systemet fritt for blant annet lymfekreft.

Nå utvikles en metode for å dyrke din egen beinmarg utenfor kroppen og så operere den inn til erstatning for den ødelagte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.