KRAFT

Dyrere nettleie i små kommuner

MISFORNØYDE: Strømkunder i EU er misfornøyde med strømregningen
MISFORNØYDE: Strømkunder i EU er misfornøyde med strømregningen Bilde: Bendiksby, Terje

Lavest nettleie har de 500.000 kundene til Hafslund i Oslo og omegn. En gjennomsnittlig husstand betaler her 17,1 øre per kilowattime i nettleie. Moms og forbruk kommer i tillegg. I Tysnes i Hordaland må de 1.800 strømkundene ut med 45,3 øre per kilowattime i nettleie.

Prisforskjellen skyldes at det er flere kunder å fordele utgiftene på i tettbygde strøk, skriver Nationen.

Uholdbare forskjeller

Interesseorganisasjonen for energiverkene i distriktene, Forum for Strategisk Nettutvikling (FSN), krever nå at regjeringen bruker mer penger på utjevning av prisene. Kundene kan bytte strømleverandør, men er nødt til å betale nettleie til det lokale nettselskapet.

– Forskjellene er helt uholdbare, og det er kundene i små nettselskap i distriktene som får svi. Regjeringen har lovet utjevning, og nå er det på tide at de innfrir, sier styreleder Eilif Amundsen i FSN.

I dag er det en post på 30 millioner kroner på statsbudsjettet som går til utjevning av nettleie. FSN krever at tilskuddet blir doblet til totalt 60 millioner.

Prioriterer saken

– Det er et lite beløp for staten, men det er nok til å fjerne de verste forskjellene, seier Amundsen.

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Liv Monica Stubholt (Sp), vil ikke love noe, men sier at statsbudsjettet som legges fram nå i høst, er en god anledning til å se på saken,

– Dette er en sak vi prioriterer svært høyt. Senterpartiet mener at kostnadene ved å bruke viktig infrastruktur som kraftlinjer skal være mest mulig like over hele landet, sier Stubholt.

(©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.