KRAFT

Dyrere å lagre atomavfall

Mona Sprenger
12. aug. 2011 - 11:48

Strålsäkerhetsmyndigheten vil firedoble avgiften eiere av kjernekraftverk betaler inn til fondet, som skal sikre trygg lagring av atomavfall.

Vil lagre kjernefysisk avfall i Sverige

Dyrere

Årsaken er Strålsäkerhetsmyndigheten tror at utgiftene vil bli langt høyere enn forventet:

– Våre beregninger tyder på at avgiftene bør økes fra dagens nivå på om lag 1 øre/kWh til ca 3,7 øre/kWh, sier Peter Stoltz, økonom i Strålsäkerhetsmyndigheten i en pressemelding.

– Nødvendig

Dette innebærer en økning på to milliarder svenske kroner fra dagens 800 millioner till 2,8 milliarder.

– Dette er en stor økning, men vi mener at dette nivået er nødvendig for at staten ikke skal tvinges til å stå for de kostnader som industrien skal bære, sier Stoltz.

Strålsäkerhetsmyndigheten har gjennomgått atomkraftindustriens egne beregninger og funnet ut at noen kostnader er undervurdert.

Kjernekraft-nei gir røde tall

Uenig

Ifølge Sveriges Radio støtter ikke den svenske atomindustrien de nye estimatene.

– Vi er enige i at det er mulig at det kan koste mer enn tidligere antatt, men ikke så mye, sier Clas Thegerström i Svensk Kärnbränslehandtering – et selskap som eies av atomindustrien selv.

Thegerström sier at dette vil innebære høyere utgifter og påvirke selskapet.

– Undervurdert

Atomfysiker og daglig leder i Bellona, Nils Böhmer mener at de langsiktige kostnadene ved lagring og deponering av atomavfall har vært undervurdert.

–  Jeg er ikke overrasket over at Sverige nå vil øke innbetalingene til dette fondet. Svenskene er de som har drevet med mest forskning og som har mest erfaring på dette området.

Atomansvarlige får sparken i Japan

Lagring i 100.000 år

Midlene i Kärnavfallsfonden skal blant annet brukes til å lagre avfallet på kortere og lengre sikt. Blant annet skal det etter planen bygges et eget deponi, der avfallet skal kunne ligge i 100.000 år, slik at det ikke skader mennesker eller natur.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Midlene i dette fondet er øremerkede penger som skal sikre at det er dagens forbruker som nyter godt av energien som skal betale for lagringen, sier Böhmer.

Gjelder flere

Han tror at det er flere land som blir nødt til å se på lagringskostandene på nytt.

– Om svenskene har operert med for lave anslag, er et all mulig grunn til å mistenke det samme i andre atomkraftland.

Strålsäkerhetsmyndighetens forslag er nå ute på høring i Sverige. Høringsfristen går ut den 25. august. Det er den svenske regjeringen som vil ta den endelige beslutningen om avgiften.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.