KRAFT

Dyr strøm skal finansiere CO2-fangst

Mona Sprenger
25. aug. 2009 - 11:03

I sommer la Storbritannias energi- og en offentlig høring om sitt forslag til rammeverk for karbonfangst og –lagring (CCS) i UK.

Britiske myndigheter vil kreve at alle nye kullkraftverk må ettermontere CCS-rensing for hele kapasiteten innen fem år etter at teknologien har blitt uavhengig, teknisk godkjent og vurdert som lønnsom.

– Overraskende

Storbritannia få på plass fire demoanlegg i kommersiell skala. Og regningen vil de sende til elektrisitetsleverandørene gjennom en ny årlig justert avgift.

Den antas innført allerede i 2011.

– De britiske myndighetene har tidligere uttalt at disse prosjektene ikke skal finansieres gjennom avgifter, så dette er overraskende, mener Jonas Helseth, energirådgiver ved den norske EU-delegasjonen i Brussel.

– Hvordan har dette forslaget blitt tatt i mot i Storbritannia?

– Det har faktisk vært lite skrevet om det i britiske medier, sier Helseth, som tror at debatten kanskje kommer først i høst.

Høringen er åpen til 9. september.

– Det er uklart hvordan dette blir mottatt, men jeg vil tro at vi får en reaksjon.

Vil rense kullkraft

Kostnadene for de fire fullskalaanleggene anslås til å ligge mellom 87 og 103 milliarder kroner. Avgiften skal dekke mellom 52 – 90 milliarder kroner.

Resten dekkes inn ved at kraftverkene ikke lenger behøver utslippstillatelser.Statoil anslår at Mongstad prosjektets investeringskostnader vil komme på om lag 25 milliarder kroner.

Statoils plan omfatter kun fangst, og ikke lagring som er tilfellet for britene.

– Storbritannias forslag fokuserer kun på kullkraft, så det er derfor ikke så enkelt å sammenligne disse prosjektene, understreker Helseth.

I departementets executive summary forklarer minister Ed Miliband at man forventer at også gasskraftverk på sikt vil installere denne teknologi, men at utslippene fra kull er langt høyere.

Dermed vil det både fra et miljø- og økonomisk perspektiv være fornuftig å starte med kullkraft.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.