KRAFT

Dyr strøm på Østlandet

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Tore Stensvold
Kjetil Malkenes Hovland
3. feb. 2010 - 10:20

Deler av Sør-Norge risikerer dyrere strøm til neste år, mens Midt-Norge kan få billigere strøm.

Grunnen er at Sverige skal deles inn i fire prisområder, trolig fra juli 2011. I et felles marked vil dette kunne påvirke norske priser.

I vinter gav manglende kjernekraft, flaskehalser i elnettet og ekstrem kulde svært høye priser.– Kan smitte over

Mens Nord-Sverige har kraftoverskudd og relativt lite forbruk, har Sør-Sverige høyt kraftforbruk.

– Det er rimelig å anta at prisen i Sør-Sverige vil smitte over til Sør-Norge, sier professor Ivar Wangensteen ved Institutt for elkraftteknikk på NTNU til Teknisk Ukeblad.

Energiselskapet Hafslund bekrefter dette.

– Det kan nok bli litt høyere priser for NO1, sier informasjonssjef Katarina Finneng i Hafslund Strøm til Teknisk Ukeblad.Bedre kraftbalanse

Norge er delt inn i fire prisområder, hvor NO1 består av Østlandet og Nordvestlandet. Men prisene blir neppe like høye som det man har sett i Midt-Norge i år, ifølge Hafslund.

– NO1 kan egentlig ikke sammenlignes med Midt-Norge, ettersom kraftbalansen (forholdet mellom produksjon og forbruk) i utgangspunktet er mye bedre i NO1. Men blir det veldig tørt vær og vi får lite nedbør over tid kan vi få et underskudd i området, sier Finneng.– Neppe varig høy pris

Heller ikke Trondheim Energi tror Østlandet får de store strømsjokkene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er mindre sannsynlig at situasjonen blir snudd helt på hodet i forhold til i dag, sier forretningsutvikler Torkel Rolfseng til Teknisk Ukeblad.

– Sjansen øker for at man i perioder får høyere priser på Østlandet. Men det er lite sannsynlig at man får en vedvarende høyere strømpris i sør enn ellers i landet slik man nå har hatt i Midt-Norge. I 2008 hadde vi i snitt ti øre dyrere strøm. Det samme i sør hadde trolig vært nok til å skape politisk støy.Linje nord-sør

Fortsatt store prisvariasjoner kan gi økt press mot å få bygget kraftlinjen Ørskog-Fardal. Linjen kan bidra til å minske prisforskjellene i Norge ved å styrke utvekslingen av kraft mellom nord og sør.

Ørskog-Fardal var opprinnelig planlagt til å stå ferdig i 2013. Det at Statnett må utrede bruk av kabel skyver datoen til 2014. Kravet om kabel skyldes bekymringer for miljøet og turismen i fjord-Norge.

– Ørskog-Fardal er en «missing link», sier Statnetts konserndirektør Auke Lont.

– Så lenge denne linjen mangler vil vi få slike situasjoner i Midt-Norge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.