KRAFT

Dyr strøm på Østlandet

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Tore Stensvold

Deler av Sør-Norge risikerer dyrere strøm til neste år, mens Midt-Norge kan få billigere strøm.

Grunnen er at Sverige skal deles inn i fire prisområder, trolig fra juli 2011. I et felles marked vil dette kunne påvirke norske priser.

I vinter gav manglende kjernekraft, flaskehalser i elnettet og ekstrem kulde svært høye priser.– Kan smitte over

Mens Nord-Sverige har kraftoverskudd og relativt lite forbruk, har Sør-Sverige høyt kraftforbruk.

– Det er rimelig å anta at prisen i Sør-Sverige vil smitte over til Sør-Norge, sier professor Ivar Wangensteen ved Institutt for elkraftteknikk på NTNU til Teknisk Ukeblad.

Energiselskapet Hafslund bekrefter dette.

– Det kan nok bli litt høyere priser for NO1, sier informasjonssjef Katarina Finneng i Hafslund Strøm til Teknisk Ukeblad.Bedre kraftbalanse

Norge er delt inn i fire prisområder, hvor NO1 består av Østlandet og Nordvestlandet. Men prisene blir neppe like høye som det man har sett i Midt-Norge i år, ifølge Hafslund.

– NO1 kan egentlig ikke sammenlignes med Midt-Norge, ettersom kraftbalansen (forholdet mellom produksjon og forbruk) i utgangspunktet er mye bedre i NO1. Men blir det veldig tørt vær og vi får lite nedbør over tid kan vi få et underskudd i området, sier Finneng.– Neppe varig høy pris

Heller ikke Trondheim Energi tror Østlandet får de store strømsjokkene.

– Det er mindre sannsynlig at situasjonen blir snudd helt på hodet i forhold til i dag, sier forretningsutvikler Torkel Rolfseng til Teknisk Ukeblad.

– Sjansen øker for at man i perioder får høyere priser på Østlandet. Men det er lite sannsynlig at man får en vedvarende høyere strømpris i sør enn ellers i landet slik man nå har hatt i Midt-Norge. I 2008 hadde vi i snitt ti øre dyrere strøm. Det samme i sør hadde trolig vært nok til å skape politisk støy.Linje nord-sør

Fortsatt store prisvariasjoner kan gi økt press mot å få bygget kraftlinjen Ørskog-Fardal. Linjen kan bidra til å minske prisforskjellene i Norge ved å styrke utvekslingen av kraft mellom nord og sør.

Ørskog-Fardal var opprinnelig planlagt til å stå ferdig i 2013. Det at Statnett må utrede bruk av kabel skyver datoen til 2014. Kravet om kabel skyldes bekymringer for miljøet og turismen i fjord-Norge.

– Ørskog-Fardal er en «missing link», sier Statnetts konserndirektør Auke Lont.

– Så lenge denne linjen mangler vil vi få slike situasjoner i Midt-Norge.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.