KRAFT

Dyr kabel til Storbritannia

Øyvind LieØyvind Lie
1. mars 2011 - 11:42

Det går det fram av meldingen om North Connect-kabelen som er sendt til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), melder Montel.

Les også:

– Mye penger

Hvis det blir valgt en løsning med 2.000 MW på den korteste strekningen til Peterhead i Skottland, anslås kostnadene til mellom 17,6 til 23,4 milliarder kroner. En løsning med 1.200 MW beregnes å koste mellom 10,3 og 13,9 milliarder kroner.

– Dette er mye penger, men nå skal vi bare gå gjennom den første fasen, så får vi se deretter, sier Lyses konserndirektør for energi, Ole Gabrielsen, til Montel.

Gabrielsen ønsker ikke å si hvor mye penger Lyse bruker på det innledende utredningsarbeidet. Men i en første fase, på et år, skal alle sider av prosjektet utredes slik at man får en vurdering av realismen i prosjektet. Etter planen skal konsesjonssøknaden sendes i 2012.

Forretningsideen bak denne og andre sjøkabler er å utnytte prisforskjellene på hver side av kabelen. Strømmen vil da typisk flyte ut av Norge om dagen, mens vi importerer strøm om natten, når den er billig på kontinentet og i Storbritannia. Eierne av kabelen vil sitte igjen med prisdifferansen.

Les også: – Lønnsomme utenlandskabler

Til Rogaland

Ifølge meldingen til NVE er Peterhead (550 kilometer) eller The Humber i England (800 kilometer) de mest aktuelle landingspunktene på britisk side. På norsk side er alternativene Sauda eller Kvildal i Rogaland.

Det var 1. februar at kabelprosjektet ble kjent. Eierne av prosjektet er Lyse, Agder Energi, E-CO, Vattenfall og Scottish & Southern Energy (SSE).

Les også: Leverer to søknader

Foretrekker Statnett

Energiminister Terje Riis-Johnansen har gjentatte ganger gitt uttrykk for at han er skeptisk til at andre enn Statnett bygger kabler til utlandet.

Les også: OED foretrekker Nordlink framfor NorGer

Lyse og Agder Energi arbeider også med å få bygget en 570 kilometer lang kraftkabel på 1.400 MW fra Norge til Tyskland, NorGer. Den kabelen er beregnet å koste 12 milliarder kroner, men NorGer har understreket at prisanslaget er usikkert.

Les også: Uavklart NorNed 2-eierskap

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.