PRODUKTNYHETER

Dyr DVD i ulike format

12. feb. 2001 - 07:16

Tre industrigrupper slåss om å vinne det kommende kjempemarkedet for inspillbare DVD-er. Men aktørene ikke har samlet seg om ett format.

Philips og Sony, assistert av blant andre HP, Yamaha, står bak det ene av tre innspillbare DVD-formatene; DVD+RW . Selv om dette formatet på en måte viderefører alliansen fra CD-siden, er ikke det nok til at konkurrentene gir opp.

De to andre innspillbare formatene, DVD-RAM og DVD-RW , vil slåss om markedet. Til nå er det DVD+RW som kan tilby de største fordelene med kompatibilitet med PC-baserte DVD-spillere og modeller for ren filmavspilling.

Produsentene bak DVD+RW hevder at dette formatet er kompatibelt med alle DVD-spillerne og PC-er med DVD-ROM-utstyr. Platene som spilles inn, kan spilles av i alle DVD-spillere og DVD-ROM-spillere i PC-er.

Philips viste nylig en prototyp på sin kommende DVD+RW-maskin. Betegnelsen RW står for Read Write på samme måte som i CD-verdenen, og betyr at du kan både spille inn nye og spille over gamle opptak.

Det nye formatet har fire ulike kvalitetsinnstillninger. Den beste kvaliteten gir en spilletid på en time og er beregnet på kopiering av digitale videobånd. Velger du to timers spilletid, får du samme kvalitet som dagens DVD-film. Tre timers spilletid gir SVHS-kvalitet. Nøyer du deg med VHS-kvalitet, rekker en plate i fire timer. Det vil komme plater som er innspillbare på begge sider og med slike kan disse tallene dobles.

For å lette søking etter opptak lagres en indeksfil på platen som inneholder et stillbilde fra hvert opptak og som gjør det lett å hoppe akkurat dit du ønsker.

Les mer om saken i TU nr. 7, som kommer på nett og papir 15. februar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.