KLIMA

- Dyr bensin? Spis mindre!

ARCHIVER
ARCHIVER Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
24. juli 2008 - 15:21

Forskere ved Cornell University har gått gjennom en rekke eksisterende studier og satt fokus på den enorme sløsingen i amerikansk matproduksjon.

Konklusjonen er at energiforbruket med enkle metoder kan halveres, og at man dermed kan unngå videre økning i drivstoffprisene, skriver New Scientist.

Spise mindre

For å klare det, må amerikanerne dog forberede seg på en betydelig reduksjon i det daglige kalorikonsumet.

En gjennomsnittlig amerikaner forbruker nemlig 3 747 kilokalorier hver eneste dag, noe som er langt over det anbefalte inntaket på 2 000 - 2 500 kalorier.

Og det er uten junkfood, som i tillegg står for rundt en tredjedel av kaloriinntaket. Da er vi oppe på nærmere 5 000 kalorier hver dag, over dobbelt så mye som anbefalingen.

1\5 energi til mat

Å produsere disse kaloriene bruker energi tilsvarende 2 000 liter olje per person hvert eneste år. Totalt er det 19 % av det amerikanske energiforbruket, og det er anslått at 65 % av amerikanerne er overvektige.

David Pimentel ved Cornell University anslår at halvparten av energien brukes til å produsere animalske produkter - kjøtt, melkeprodukter og egg.

Og når 6 kilo planteproteiner går med til å produsere en kilo høykvalitets dyreprotein, sier det seg selv at matproduksjonen kunne vært langt mer effektiv.

Vegetar

Pimentel anslår at om amerikanerne fortsetter å spise 3747 kalorier om dagen, men går over til en vegetardiett, vil det redusere den fossile energien som går til produksjon med rundt en tredjedel.

Og selv uten vegetarmat, kan reduksjonen bli drastisk. Bare en liten reduksjon i bruskonsumet kan redusere energibehovet mye, ettersom det går med energi tilsvarende 2100 kalorier på å produsere og fylle en boks med brus.

Andre forslag inkluderer større bruk av menneskelig arbeidskraft på gårdene, mindre gjødsel og giftstoffer og kortere transportavstander.

- Mye

Seniorrådgiver Lars Johansson ved avdeling for ernæring i Helsedirektoratet synes det amerikanske kaloriinntaket høres voldsomt ut.

- Jeg mistenker at de i dette tallet har angitt totalt energiinnhold i mat levert til matbutikkene, og så delt det på antall innbyggere. Mye av denne maten kastes jo, og dermed blir det gjennomsnittlige kaloriforbruket mye høyere enn hva vi faktisk spiser. Og med 5000 kalorier er vi jo på et inntak som matcher de som for eksempel deltar i Tour de France, sier han.

Lavere i Norge

I Norge forbrukte vi i 2006 12,3 MJ per person per dag på "engrosnivå," ifølge rapporten "Utvikling i norsk kosthold 2007".

Det tilsvarer cirka 2 940 kalorier, altså fremdeles langt lavere enn i USA.

Snittverdien for faktisk inntatt energi i en undersøkelse fra 1997 viser samtidig at menn spiste rundt 2 600 kalorier (10,9 MJ) hver per dag, mens kvinnene nøyde seg med drøyt 1 900 kalorier (8,0 MJ).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.