ARBEIDSLIV

Dypdykking utenkelig

Rørledninger og installasjoner under 180 meter vil ikke kunne repareres av dykkere. I verste fall kan de bli stengt. Foto: Nordsjødykkeralliansen
Rørledninger og installasjoner under 180 meter vil ikke kunne repareres av dykkere. I verste fall kan de bli stengt. Foto: Nordsjødykkeralliansen Bilde: Nordsjødykkeralliansen

Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman opplyser at det ikke vil bli gitt tillatelse til bemannede undervannsoperasjoner dypere enn 180 meter.

Han sier det kan bli nødvendig å stenge ned installasjoner i påvente av nye teknologiske løsninger - eller rørledninger og utstyr kan skiftes ut i stedet for å repareres.

Norman får støtte fra eksperthold.

"For meg er det utenkelig at vi kan fortsette med dypdykking i Norge. Vi har mer enn 20 års erfaring med dette, og har likevel ikke klart å løse problemene".

Det er Kari Todnem som sier dette til Dagbladet. Hun er ansatt ved avdeling for nevrofysiologi, St.Olavs Hospital, Trondheim.

Medisinsk nødberedskap er umulig. Det tar ca 14 dager før dykkerne er dekomprimert til vanlig atmosfærisk trykk ved dykk til 360 meter. Å trykksette helsepersonell vil også være uansvarlig, sier hun.

Under sin tid på Nutec var Todnem med på en rapport om pensjonsalder for dypdykkere. Forskerne konkluderte der med at metningsdykk ikke bør foretas i mer enn 15 år. Påkjenningene er for store.

I Stortinget

Med bakgrunn i skadene etter forsøksdykket ved Norsk Undervanns Institutt i fjor, etterlyste stortingsrepresentant Karin Andersen i Stortingets spørretime hvordan vedlikehold, reparasjoner og ulykker på installasjoner og rør på sokkelen skal ivaretas. Hun viste til at både næringen og Oljedirektoratet sier at dykk dykk dypere enn 180 meter ikke er forsvarlig.

Victor Normann stadfestet i Stortinget derfor at regjeringen ikke vil tillate dykkk under 180 meter.(lh)

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.