Dynatec vinner forskningsrådets innovasjonspris

Prisen deles ut for arbeidet deres med en ny silisium-reaktor

Nadia Hasnaoui deler ut Innovasjonsprisen 2016 til Josef Filtvedt, administrerende direktør i Dynatec, for deres arbeid med å utvikle en silisium-reaktor
Nadia Hasnaoui deler ut Innovasjonsprisen 2016 til Josef Filtvedt, administrerende direktør i Dynatec, for deres arbeid med å utvikle en silisium-reaktor Bilde: Forskningsrådet, Sindre Mekjan
25. nov. 2016 - 07:00

Dynatec er tildelt Forskningsrådets Innovasjonspris. Prisen er på 500 000 kroner, og gis til en virksomhet som har utmerket seg med eksepsjonelt god utnyttelse av forskningsresultater og på den måten skapt forskningsbasert innovasjon.

Verdens mest effektive

Prisen ble delt ut på Forskningsrådets festaften 28. september. I sin begrunnelse skriver juryen at Dynatec er et godt eksempel på en bedrift som ved hjelp av forskning og innovasjon har omstilt seg og gått inn i et helt nytt forretningsområde. Men ikke bare det – de har utviklet det som per i dag antagelig er verdens mest effektive måte å produsere silisium til solcelleindustrien.

Les mer: Lager silisium 60 ganger raskere

Første gang Dynatec tok kontakt med Forskningsrådet var de eksperter på robot­teknologi og automatisering, med hovedvekt av kunder fra næringsmiddelindustrien.

Etter et samarbeidsprosjekt med Elkem så de at de kunne gjøre noe innenfor solceller. De sendte en søknad til Forskningsrådet, men den gikk ikke gjennom. En konsulent hos Forskningsrådet så potensialet og Dynatec ble koblet sammen med Institutt for Energiteknikk (IFE) på Kjeller. Sammen søkte de støtte året etter, og fikk midler.

Kan bli markedsleder

Innovasjonen fører til sterkt redusert energi- og gassforbruk ved fremstilling av superrent silisium fra silangass. Teknologien utfordrer 50 år med teknologiutvikling i en veletablert industri, og den revolusjonerende løsningen nærmer seg kommersialisering.

Den roterende Dynatec-reaktoren har potensial til å bli markedsledende på energieffektivitet, pris og kvalitet, i et helt nytt marked for Dynatec-konsernet. Reaktoren er et godt eksempel på hvordan en bedrift med en spesiell kompetanse og industriell erfaring innen et område kan snu seg rundt og finne nye forretningsområder.

Rollemodell

Askim-bedriften har ca. 130 ansatte og beskrives som en god rollemodell av lokalmiljøet. De arbeider tett med lokale skoler, høyskoler, universiteter og myndigheter, og har blant annet satt i gang et opplegg for å motivere potensielle ingeniører ved å vise at det er spennende teknologibedrifter i indre Østfold.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.