ARBEIDSLIV

Dykkerne til ny kamp

Nordsjødykkeralliansen nordsjødykkere nordsjødykking
Nordsjødykkeralliansen nordsjødykkere nordsjødykking Bilde: Nordsjødykkeralliansen

Nordsjødykkeralliansen utfordre norske myndigheter og organisasjoner. Målet er sikker dykking på norsk sokkel. Det krever utdanning og forskning.

- Vi ønsker å bidra med vår kunnskap. Vi har tross alt noe av verdens fremste dykkerekspertise i Nordsjødykkeralliansen (NSDA), sier pionerdykker Henning Olav Haug til Teknisk Ukeblad.

NSDA er også glad for samarbeidet som er etablert med NOPEF.

- De har støttet oss med 100.000 kroner. Det er vi meget takknemlig for, sier Haug.

Ole Pedersen er leder i Ytre Helgeland avdeling av LO. Han droppet LOs Høstkonferanse i Nordland for å delta på møte med Nordsjødykkeralliansen i Oslo sammen med NOPEF og LO sentralt. Høstkonferansen støtter denne nasjonalt og internasjonalt viktige arbeidskampen.

Pedersen sier at LO sentralt vurderer å sette ned et utvalg som skal arbeide med dagens politikk rundt de problemene pionerdykkerne har hatt - og fremtidsvyene.

Forsvarlige dykk i fremtiden

Etter avsløringene Brennpunkt kom med nylig, skrev Knut Ruyter, leder av sekretariatet i De nasjonale forskningsetiske komiteer på deres nettsider at flere testdykk utført i pionertiden ikke burde vært gjennomført.

I februar 2004 vil NEM (Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin) arrangere et seminar om dykking og forskning. Hensikten er å få en debatt og tilrettelegge for forsvarlige dykk i fremtiden.

Ikke 250

Tidligere var 180 meter tillatt dybde for dykkerne. Uten å konsultere den medisinske dykkerekspertisen på Haukeland Sykehus, besluttet myndighetene å øke denne grensen til 250 meter.

Etter det mislykkede testdykket i oktober 2002, justerte Statoil grensen tilbake til 180 meter. Og Arbeids- og administrasjonsdepartementet har opplyst at det ikke er medisinsk grunnlag for å dykke dypere enn 180 meter.

Haug sier at dette viser at det NSDA alltid har hevdet, er riktig. Helt ny tenking må til under operasjoner i Nordsjøen. Det må startes på nytt med blanke ark.

Dykkingen bør foregå gjennom et dykkeroperatørselskap - statlig eller halvstatlig. Der bør all tilgjengelig erfaring bli benyttet. Erfaringene fra dykkerne i NSDA, dykkermedisinsk ekspertise fra Haukeland og erfaringene fra NUI og operatørselskapene.

Andre muligheter

- I NSDA ser vi på muligheten for at dykking i fremtiden kan bli et nytt satsingsområde for Norge i form av dyrking av viktige vekster som kan høstes på havbunnen, sier Henning Haug.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.