IKT

DVD-trøbbel

De store produsentene krangler så busta fyker på bakrommet.

Selvølgelig dreier det seg om lisenspenger, "not invented here" -syndomet og andre motiver som gjør hverdagen mindre enkel for oss forbukere.

DVD-RAM kan du stort sett glemme i PC-brennere. Slaget står mellom de overskrivbare formatene; DVD+RW og DVD-RW og deres skriv engang-varianter DVD+R og DVD-R.

Altså står valget mellom pluss og minus, og i det minste i Europa dominerer pluss selv om formatet ikke støttes av standardiseringsorganet DVD-Forum.

Nå kommer Iomega med den store flokeløseren. For 2695 kroner i innbygningsutgave kan nemlig Iomega Dual DVD EIDE/ATAPI skrive både pluss- og minusformatene.

Det burde gi alle som lurer på fremtiden fred i hjertet. Den klarer DVD+RW med en hastighet på 4x2.4x12x, DVD-RW på 4x2x12x og CD-RW på 16x10x40x. Den gjør det enkelt å lage og brenne multimedie-data på DVD og CD, samt spille dem av på de fleste DVD-spillere.

Det betyr fred i sjelen i hvert fall til de nye formatene basert på blå laser kommer på markdet med sine rundt 25 fristened GB. Det store spørsmålet er om klokskapen og enigheten senker seg over de store rivalene i neste runde.

I dag er det minst tre ulike formater som slåss om den blå tronen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.