KRAFT

Dusjanlegg verre enn kjøletårn

Mona Strande
28. aug. 2006 - 14:23

Folkehelseinstituttet frykter at bakteriespredning i dusjanlegg utgjør en større helsefare enn kjøletårn.

Har lært

- Vi frykter at dusjanlegg samlet står for flere tilfeller av legionellasmitte enn kjøletårn, sier Truls Krogh, som er avdelingsdirektør for vannhygiene i Folkehelseinstituttet.

Årsaken til dette, er rett og slett den brede fokuseringen på kjøletårn de siste årene. Etter epidemiene i Stavanger i 2001 og Sarpsborg og Fredrikstad i 2004, har det kommet nye og strengere forskrifter for å hindre overføring av legionella via aerosol.

Liten oversikt

Selv om denne forskriften også gjelder dusjanlegg, er det fare for at eierne av slike anlegg ikke tar forskriften fullt så alvorlig.

- Forskriften er fulgt godt opp for kjøletårn, men vi har ikke så god oversikt over dusjanlegg, sier Krogh.

Tidligere denne måneden ble 21 fotballspillere syke etter å ha dusjet i et idrettsanlegg på Valderøy, og sannsynligvis skyldes utbruddene legionellabakterier. Slike tilfeller er Folkehelseinstituttet redd det skal bli flere av.

Kilder i hjemmet

- Privatpersoner bør følge de samme retningslinjene som offentlige institusjoner, mener Krogh, og understreker at det ikke bare er offentlige dusjanlegg som kan utgjøre en helsefare.

Også luftfuktere, boblebad og innendørs fontener i private hjem kan være kilder til helsefarlige bakterier.

- Løsningen på problemet er rengjøring, rengjøring, rengjøring - og desinfeksjon, slår Krogh fast.

Bør overvåkes

Amerikanske mikrobiologer tror bakterier fra kjøletårn også er en viktig kilde til lungebetennelse, og mener at alle slike anlegg bør overvåkes.

- Vi er langt på vei enige i det, men det må overvåkes med en form for bakteriologisk analyse, så man ser når det må rengjøres. Det er viktig å lage en prosedyre så man får det rent før problemet blir stort. Og det er klart at alle kjøletårn med vanndamp kan være en kilde til lungebetennelse, sier avdelingdirektør Truls Krogh.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.