KLIMA

Dumper farlig avfall i u-land

Mona Sprenger
4. juni 2008 - 07:03

Dersom trenden jhittil i år fortsetter, blir det en ny grufll rekord.

- De første sakene begynte å dukke opp i 2002. Vi har aldri fått flere enn ti saker i løpet av ett år, men nå er vi allerede oppe i fem, sier Thor Henriksen, rådgiver i SFT.

Det dreier seg i hovedsak om ulovlig eksport av utrangert elektronisk utstyr og bilvrak, ifølge SFT.

Afrikansk opprinnelse

Det er SFT som er ansvarlig for å ordne opp i den ulovlige transporten som blir stoppet i transittland.

- Felles for disse sakene er at avsender er av afrikansk opprinnelse. Når vi kontakter dem, sier de at de bare vil hjelpe familien sin i hjemlandet med brukte varer. Noen blir veldig aggressive, og det er tydelig at her står det et internasjonalt nettverk bak.

Stort omfang

Eksport av giftig avfall fra rike til fattige land er forbudt, ifølge Basekonvensjonen, som er vedtatt av FN. Likevel øker den ulovlige trafikken i takt med vestens forbruk. Disse sakene er bare toppen av et isfjell, mener spesialetterforsker i Økokrim, Per Knut Vistad.

- Omfanget er større enn det som avdekkes. Dette har vært et stort problem lenge. Det går en strøm av avfall fra i-land til fattige land i Afrika og Asia. Problemet er hvordan avfallet blir håndtert i mottakerlandet, sier Vistad.

- Utrangerte norske produkter er ikke alltid en ressurs i andre land og kan skape helse- og miljøproblemer. Gjennvinningssystemene mangler, sier Henriksen.

Miljøproblem

Til afrikanske stater som Nigeria og Ghana kommer det daglig tonnevis av brukt datautstyr i containere. Greenpeace har samarbeidet med organisasjonen BAN (Basel Action Network) for å dokumentere hva som skjer med disse produktene i Afrika og Asia. Bente Myhre Haast i Greenpeace er bekymret.

- I Ghana har de egne søppelplasser, hvor de brenner pc-er for å vinne ut metallene på den mest primitive måten. Uten noe form for beskyttelse Her har det blitt brent pc-er fra FN og den svenske skolen. Klistremerkene står på dem, forteller hun.

- Elektronisk utstyr inneholder svært mange giftige stoffer, sier Trond Lohre, adm. direktør i Eurovironment AS, som er et kollektivt returselskap for elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter).

Tyveri

I Norge blir avdankede datamaskiner, tv-apparater og annet elektrisk materiell sendt videre til spesialhåndtering og gjenvinning for at miljøgiftene ikke skal slippe ut i naturen og forurense miljøet. Men ikke alt blir samlet inn.

- Vi har forsøkt å kartlegge hvor det blir av avfallet som ikke blir samlet inn. Det er ikke enkelt, men vi vet at det er en del oppkjøpere av brukt IT-utstyr. Vi får ukentlig henvendelser fra nordafrikanere som ønsker å kjøpe av oss. Vi har også hatt flere tyverier, forteller Lohre. Han tror det er snakk om ganske store volum som sendes ulovlig ut av Norge.

- Det har blitt kamp om EE-avfallet. Det inneholder mye metaller, som kan gjenvinnes. Det er derfor ingen grunn til å sende det til Afrika til tvilsom gjenvinning, sier han.

SFT mener nå at det er på tide at også eksporten ut av Norge blir kontrollert. Ikke bare importen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Vi forsøker nå å få til en ordning med Tollvesenet, sier Henriksen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.