KLIMA

Dukket ikke opp

Kjetil Malkenes Hovland
4. juni 2009 - 11:12

Da klimakonferansen i Sarpsborg åpnet torsdag, skjedde det uten Jens Stoltenberg.

Nye muligheter

I salen satt kronprinsparet, en rekke eksstatsledere og mange eksperter på energi- og klimaspørsmål.

– I en ny grønn økonomi åpner det seg nye jobbmuligheter, sa kronprins Haakon da han åpnet CC9, en konferanse som skal gi innspill til en rettferdig klimaavtale.

Sammen med kronprinsessen hilste han på barna som hadde møtt opp for å vifte med flaggene sine utenfor Hafslund hovedgård torsdag formiddag.

Avlyste oppmøtet

Statsminister Jens Stoltenberg var en av hovedtalerne, men måtte avlyse oppmøtet på grunn av nattens løsning i lønnsoppgjøret og den omstridte pensjonssaken.

Men konferansen gikk videre også uten statsministeren. Bellona-lederen kom med advarsler til de frammøtte, men er som vanlig minst like opptatt av å finne teknologiske løsninger.

CO2-negative

– For å klare å oppnå 80 prosent reduksjoner i klimautslippene må vi klare å gjøre noen land CO2-negative, sier Frederic Hauge i Bellona i sin åpningstale.

I det siste har organisasjonen tatt til orde for å kombinere bioenergi med CO2-fjerning, som kan gjøre at samfunnet fjerner mer CO2 fra atmosfæren enn det tilfører.

Les saken: – Et CO2-negativt Norge

– Kan bli konflikter

– Å kombinere biodrivstoff med CO2-fangst og lagring er den eneste måten å bli CO2-negative på, sier Hauge, som innrømmer at bioenergi er et kontroversielt spørsmål.

– Det kan bli konflikter med mat- og vannressurser, sa Hauge, som håper at man kan bruke alger eller andre løsninger til å lage biodrivstoff, og dermed slippe å putte menneskemat i drivstofftankene.

Presenterer ny løsning

Fredag skal Bellona vise fram enda en ny løsning som organisasjonen har jobbet med.

– Jeg kan ikke si så mye om dette i dag, men vi vil vise at det er mulig å skape grønne jobber, sier Frederic Hauge.

– Spennende framtid

Også kronprinsen snakket om denne siden av klimaspørsmålet i sin åpningstale.

– Innovasjon vil være mer spennende enn noensinne. Vi vil kjøre på batterier, hydrogen, biodrivstoff av alger eller ande fornybare energikilder. Vi kommer til å ha alle slags nye ting som vi ikke vet at vi trenger eller ønsker oss i dag, sa kronprins Haakon, som mente disse produktene kommer til å være både praktiske og kule, og ikke minst bærekraftige.

– Vi vil ha en sikrere verden hvor energikildene er jevnere fordelt, fra privat, lokal og regional energiproduksjon, sa kronprinsen.

Se konferansen direkte

Bak CC9-konferansen står kraftselskapet Hafslund, miljøstiftelsen Bellona og Club de Madrid, som er en sammenslutning av tidligere statsoverhoder fra en rekke demokratiske stater.

Du kan se konferansen direkte her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.