ENERGI

Dugnad mot PCB

PCB, polyklorerte bifenyler, er en gruppe industrielt fremstilte klorholdige forbindelser med spesielle egenskaper som god isolasjonsevne og stor kjemisk, fysisk og teknisk stabilitet.

Stoffet har vært forbudt siden 1980, og i årene etter har man jobbet med å samle inn og destruere produkter som inneholder PCB.

Nelfo vil derfor nå invitere til en nasjonal dugnad der målsettingen er å finne virkemidler for å løse innsamlingen.

- Et viktig element er økt satsing på informasjon mot elbransjen og sluttbrukerne, hevder han. I perioden fra 1960 til 1980 ble det i Norge benyttet 250 tonn PCB i bare i kondensatorer for lysarmaturer.

Det er mindre enn to år til kravene i PCB forskriften skal være innfridd. Resultatet er at store mengder lysarmaturer med PCB-holdige kondensatorer må byttes.

Skree mener at det er nedslående at de aller fleste eiendomsbesittere, kommuner og driftspersonell fremdeles er helt ukjent med PCB-forskriften. Mye tyder på at fire til fem millioner armaturer med PCB-holdige kondensatorer ennå ikke er skiftet.

Neststleder Eirik Wærner i Miljøvernforbundet mener også at myndighetene ikke har gjort god nok jobb i forbindelse med innsamling av lysarmaturer med PCB-holdige kondensatorer.

- Kun en brøkdel av PCB-avfallet blir destruert på en forsvarlig måte. Resten er en miljøbombe på norske arbeidsplasser, hevder han.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.