IT

Du overvåkes døgnet rundt uten kontroll

ADVARER: Finn Sjue og Ronald Bye presenterte i dag en skremmende virkelighet om om overvåkning få i det norske samfunn er klar over. Eks-overvåkningsmannen Iver Frigaard som nå jobber for Interpol (i  midten på bildet) bekreftet at politiet, næringslivet, fremmed etterretning og mafia har ny teknologi som kan avsløre det meste om deg.
ADVARER: Finn Sjue og Ronald Bye presenterte i dag en skremmende virkelighet om om overvåkning få i det norske samfunn er klar over. Eks-overvåkningsmannen Iver Frigaard som nå jobber for Interpol (i midten på bildet) bekreftet at politiet, næringslivet, fremmed etterretning og mafia har ny teknologi som kan avsløre det meste om deg. Bilde: Trond Heggelund
Trond Heggelund
5. mars 2008 - 16:31

Forfatterne Finn Sjue og Ronald Bye ga i dag ut det som allerede utropes til årets viktigste debattbok.

I hvert fall hevdes det av Gyldendal forlag og daglig leder av Litteraturhuset, Aslak Sira Myhre, som i dag var debattleder under lanseringen av boka ”Overvåket”.

Vet ikke hva som skjer

- Politikere som bestemmer lovene har sovet i timen. De vet ikke hva som skjer når det gjelder elektronisk overvåkning, misbruk av databaser og sammenstilning av data, sier forfatteren Finn Sjue, som også er førstelektor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo.

Omfattende kunnskapsbank

Den politiske ringreven og tidligere samferdselsminister Ronald Bye har de siste ti årene brukt mye tid på å bidra til å avsløre den politiske overvåkningen som er drevet innen arbeiderbevegelsen.

Nå har han gått sammen med Finn Sjue og har i boka "Overvåket" laget en omfattende kunnskapsbank, leksikon, analyse og fremtidsvisjon om elektronisk overvåkning.

Skremmende om overvåkning

Det var skremmende stoff forfatterne presenterte på dagens pressekonferanse.

De mener nemlig at du blir overvåket nesten døgnet rundt i form av du legger igjen en flom av elektroniske spor overalt i dagens digitale samfunn.

Les om: Slik blir du overvåket elektronisk.

Kan ikke snike deg unna

Forfatterne mener at du ikke har mulighet til å snike deg unna elektronisk overvåkning.

På pressekonferansen ble det hevdet at telefonsamtaler du gjør blir av amerikansk etterretningsmyndigheter ( National Security Agency) skannet i sanntid og dessuten tatt opp dersom du sier ord eller setninger som kan være en ”terrortrussel” eller fare for amerikansk sikkerhet.

Du er i 700 databaser uten kontroll

- Alt fra ordinære bomringpasseringer, telefonsamtaler, internettbesøk og e-posten du sender blir lagret i store databaser og kan alt for lett misbrukes. En undersøkelse viser at en vanlig borger har lagret spor etter seg i nærmere 700 forskjellige databaser. Problemet er at det koster mer å slette disse datene enn å lagre dem. Hva hadde skjedd dersom man hadde satt sammen et bilde av ditt liv fra de 700 databasene, sier Christine Hafskjold som er prosjektleder for Teknologirådets IT-prosjekter.

Følg saken!

Hafskjold, som også er en kjent blogger her på TU.no, var deltaker under overvåkningsdebatten i lag med blant annet Datatilsynets leder Georg Apenes og overvåkningsmannen Iver Frigaard (nå Interpol) da boka ”Overvåket” ble lansert i dag.

Teknisk Ukeblad på nett kommer med mer stoff fra den nye overvåkningsboka torsdag morgen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.