INDUSTRI

– Du glemte noe, Jens

NHO-president Paul-Christian Rieber er til daglig administrerende direktør i det familiekontrollerte konsernet GC Rieber.
NHO-president Paul-Christian Rieber er til daglig administrerende direktør i det familiekontrollerte konsernet GC Rieber. Bilde: Per Erlien Dalløkken
4. jan. 2010 - 14:56

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) fokuserer på produktivitet på årskonferansen torsdag som har fått tittelen «Smartere vekst».

Realfag

– Stoltenbergs nyttårstale var meget beleilig. Han trekker fram flere av utfordringene vi nå skal prøve å finne løsninger for. Kunnskap trumfer alt, sa han. Vi skulle ønske at han påpekte at det er teknologi- og realfagskunnskap som er trumfen, sa NHO-president Paul-Christian Rieber.

Han presenterte grunnlagsdokumentet for årskonferansen på en pressekonferanse i dag. Der konkluderer NHO med at økt produktivitet er nødvendig for å sikre et oppegående næringsliv etter oljen, eldrebølgen og en arbeidsstokk som legger ned færre samlede arbeidstimer.

Ifølge NHO er altså løsningen å utvikle en politikk for smartere vekst. Det betyr å husholdere oljepengene, større satsing på utdanning, teknologi og infrastruktur, omstilling i offentlig sektor og en sterk konkurranseutsatt sektor.

Nest sist

Men det er et grunnleggende problem at det ikke går an å vedta i statsbudsjettet at Norge skal ha produktivitetsvekst.

– Dette krever et møysommelig, langsiktig arbeid. Dermed er det for sent å reagere når velferden svikter. Den største bekymringen er at realfagene taper terreng. Det blir færre teknologer å ta av, selv om det er disse vi så sårt burde hatt flere av, sa Rieber.

NHO-presidenten viste til en undersøkelse som rangerer Norge nest sist i en sammenligning med elleve andre land når det gjelder nivået på utdanning og kompetanse.

Spørreundersøkelse

I forbindelse med årskonferansen 2010 har NHO bedt Synovate utføre en spørreundersøkelse om folks holdninger til vekst og utvikling.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Et flertall mener at Norge er bedre stilt enn sammenlignbare land på en rekke viktige samfunnsområder som velferdsordninger, kapitaltilgang, sysselsetting, helse og teknologitilgang.

Samtidig mener et flertall at Norge er dårligere på utdanning, nyskaping og innovasjon, investeringer i forskning, produktivitet, samferdsel og effektivitet i offentlig sektor.

– Nettopp disse punktene mener flertallet er de viktigste faktorene for å sikre økonomisk vekst her til lands, med andre ord et tydelig misforhold, sa Erik Dalen som har ansvaret for undersøkelsen.

Verdens beste

Samtidig mener folk flest at vi har det bra i Norge. 75 prosent av de spurte er enten helt enig eller delvis enig i at velstandsnivået er bra nok som det er i dag.

69 prosent mener at norsk næringsliv hevder seg godt i internasjonal konkurranse.

Og hele 82 prosent er mer eller mindre enig i at Norge er verdens beste land å bo i.

Erik Dalen i Synovate. Foto: Per Erlien Dalløkken

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.